Προειδοποίηση στη Γερουσία, ενάντια στην έγκριση ενός ψηφίσματος που προβλέπει τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου των ΗΠΑ να διατάσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, που οποίος δήλωσε πως μια τέτοια υπερψήφιση θα έστελνε ένα «πολύ κακό μήνυμα» και θα επέτρεπε στην Τεχεράνη να δρα υπό καθεστώς ατιμωρησίας.

«Είναι πολύ σημαντικό για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ της χώρας μας η αμερικανική Γερουσία να μην εγκρίνει το ψήφισμα περί πολεμικών εξουσιών (War Powers Resolution). Τα καταφέρνουμε πολύ καλά με το Ιράν και δεν είναι η στιγμή να δείξουμε αδυναμία», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος με τον αγαπημένο του τρόπο, μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Τον περασμένο μήνα, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή, Κασέμ Σουλεϊμανί, κατ’ εκτέλεση διαταγής Τραμπ, η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, υιοθέτησε ψήφισμα που προβλέπει πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρέπει να διατάξει άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, εκτός εάν το Κογκρέσο κηρύξει τον πόλεμο στην Ισλαμική Δημοκρατία ή του επιτρέψει ρητώς τη χρήση βίας για την αποτροπή επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ.

Η δολοφονία Σουλεϊμανί προκάλεσε ανησυχίες και στα δύο πολιτικά στρατόπεδα και οι Δημοκρατικοί ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι είχαν εξασφαλίσει τις ψήφους στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία για την έγκριση του ψηφίσματος.

«Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ θα επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό»

Παράλληλα, οι 29 υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα (12/02) στην επέκταση της εκπαιδευτικής αποστολής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας θετικά σε ένα αίτημα του Αμερικανού προέδρου να κάνει περισσότερα η Συμμαχία για τη Μέση Ανατολή.

Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει κάποιες από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διεξάγει ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός δυνάμεων που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ, γεγονός που σημαίνει πως η απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα την αύξηση δυτικών στρατευμάτων στο Ιράκ, αλλά αυτό θα γίνεται με την συγκατάβαση της ιρακινής κυβέρνησης.

«Σήμερα, οι υπουργοί της Συμμαχίας… συμφώνησαν επί της αρχής για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε μια συνέντευξη Τύπου. «Σε πρώτη φάση, αυτό θα αποτελεί ανάληψη κάποιων από των τρεχουσών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του παγκόσμιου συνασπισμού», συμπλήρωσε, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ΝΑΤΟ και ο συνασπισμός διαθέτουν μη μάχιμες, «εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές» αποστολές που στοχεύουν στη βελτίωση των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας, αλλά και οι δύο αναστάλθηκαν, μετά τη δολοφονία από αμερικανικό drone του Σουλεϊμανί. Έπειτα από αυτό το γεγονός, ο Τραμπ κάλεσε τη Συμμαχία να κάνει περισσότερα για τη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποφασηνίζει τι αυτό εμπεριέχει.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε πως η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ θα επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα είπε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον αριθμό των στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν εκ νέου από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό δυνάμεων.

«Το ΝΑΤΟ εντείνει την μάχη ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία», επισήμανε καταληκτικά ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.