Στις συζητήσεις για τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας εστίασε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς  λίγες ώρες μετά την υπογραφή ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του πλαισίου διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον.

«Έχουμε ήδη αρχίσει συνομιλίες για την 2η φάση της συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο δίκτυο Fox Business Network όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, η οποία βάζει τέλος στην πρωτοφανή αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, προς μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του Στίβεν Μνούτσιν

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και η νέα Συμφωνία για το Εμπόριο στην Βόρεια Αμερική (USMCA) θα ενισχύσουν το αμερικανικό ΑΕΠ συνδυαστικά κατά 50 έως 75 μονάδες βάσης, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Όταν το κοιτάξουμε αυτό (εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας) και δούμε και την USMCA μαζί, τότε, θα δούμε συνδυαστικά 50 έως 75 μονάδες βάσης» είπε ο Μνούτσιν.

«Αυτό θα αποτελέσει μία εξαιρετική αντιστάθμιση της κάμψης της Boeing εξαιτίας του αεροσκάφους 737 ΜΑΧ», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο τερματισμός της παραγωγής του αεροσκάφους 737ΜΑΧ θα επιβαρύνει κατά 0,5% το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το 2020.

Ο Μνούτσιν δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αρχίσει να εργάζεται για τη δεύτερη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας κινούμενη σταδιακά, καθώς θα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση σε σημαντικά ζητήματα, όπως, οι ανησυχίες που έχει η Ουάσιγκτον για τις επιδοτήσεις του Πεκίνου προς κινεζικές εταιρίες.