Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τους Άντριου Τζόνσον και Μπίλ Κλίντον, που παραπέμπεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία, διαδικασία η οποία θα κρίνει αν θα παραμείνει στη θέση του ή εάν θα αποπεμφθεί.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων κλήθηκε να αποφασίσει για δύο κατηγορίες σε βάρος του Αμερικανού προέδρου, μία για κατάχρηση εξουσίας, στην υπόθεση της Ουκρανίας, και μία για παρεμπόδιση των εργασιών του Κογκρέσου. Και σε μία ιστορική στιγμή, υπερψηφίστηκαν και οι δύο με ψήφους 230-197 και 229-198 αντίστοιχα.

Οι ψήφοι «μοιράστηκαν» ξεκάθαρα στα κόμματα, με τους σχεδόν όλους τους Δημοκρατικούς να ψηφίζουν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ και όλους τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν κατά.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων την ώρα της ψηφοφορίας

Την ώρα της ψηφοφορίας, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε σε προεκλογική εκστρατεία στο Μίσιγκαν.

«Την ώρα που δημιουργούμε θέσεις εργασίας και αγωνιζόμαστε για το Μίσιγκαν, οι ριζοσπαστική αριστερά στο Κογκρέσο καταλαμβάνεται από ζήλια, μίσος και οργή, βλέπετε τι γίνεται» είπε στο πλήθος.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε τη βεβαιότητά του πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα δικαιωθεί πλήρως στη δίκη στη Γερουσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική ομιλία του στο Μίσιγκαν

Η διαδικασία και οι ψήφοι

Η διαδικασία άρχισε την Τετάρτη με μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ζητούν ψηφοφορία για διαδικαστικά ζητήματα, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης, όπως αναφέρει το BBC.

Ακολούθησε ψηφοφορία για τους κανόνες που θα αφορούσαν τη διαδικασία της παραπομπής, που κράτησε δέκα ώρες.

Στις 20:30 τοπική ώρα- η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε την ψηφοφορία επί των δύο κατηγοριών. Πρώτα για την κατάχρηση εξουσίας, αναφορικά με την απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ, όπως καταγγέλλεται, να πιέσει την Ουκρανία να ερευνήσει τον πολιτικό του αντίπαλο από τους Δημοκρατικούς, τον Τζο Μπάιντεν. Και στη συνέχεια για τη δεύτερη κατηγορία, της παρεμπόδισης του έργου του Κογκρέσου, επειδή ο πρόεδρος αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έρευνα που θα οδηγούσε σε ενδεχόμενη παραπομπή του, αποκρύπτοντας στοιχεία και αποτρέποντας και στενούς συνεργάτες του από το να συμβάλουν.

Η πρόταση παραπομπής για την πρώτη κατηγορία πέρασε με ψήφους 230-197 και η δεύτερη με ψήφους 229-198.

Η Νάνσι Πελόζι ανακοινώνει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών

Τι έκανε ο Τραμπ όσο γινόταν η ψηφοφορία

Στη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Κογκρέσου, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στο προσφιλές του Twitter, γράφοντας αναρτήσεις με τα επίσης προσφιλή του κεφαλαία γράμματα και χαρακτηρίζοντας «ψέματα» τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών και καταγγέλλοντας «επίθεση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».


Τι γίνεται στο εξής

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, κάτι που σημαίνει πως είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να καταλήξει τελικά η διαδικασία σε καθαίρεσή του, όταν γίνει η ψηφοφορία και σε αυτό το Σώμα.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ είχε πει την περασμένη εβδομάδα πως οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα λειτουργήσουν σε πλήρη συντονισμό με την ομάδα του προέδρου στη διάρκεια της δίκης, κάτι που εξόργισε τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι επέμειναν πως οι γερουσιαστές θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητοι κριτές.

Ο ΜακΚόνελ είναι εκείνος που θα αποφασίσει τους κανονισμούς της δίκης και ποιοι μάρτυρες θα καταθέσουν. Αναμένεται να μιλήσει στη Γερουσία αργότερα σήμερα.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, η Νάνσι Πελόζι αναμένεται να ανακοινώσει ποιοι θα αναλάβουν τις θέσεις των «κατηγόρων» στη διαδικασία.

Στις αρχές Ιανουαρίου η δίκη στη Γερουσία

Εκτός απροόπτου, ο Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγηθεί σε δίκη στη Γερουσία στις αρχές Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο επιστρέφει από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, και τότε θα κριθεί το εάν θα πρέπει να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί από την αμερικανική προεδρία.

Με δεδομένο πως η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι δεν έχουν δείξει καμία πρόθεση να τον κρίνουν ένοχο, τα πράγματα μοιάζουν ήδη προδιαγεγραμμένα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο Σώμα των 100 εδρών για να καταδικαστεί ο Τραμπ.

Της δίκης θα προεδρεύσει ο Αμερικανός Αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς. Οι εκπρόσωποι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματα κατά του Τραμπ και η νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου θα απαντήσει. Οι Γερουσιαστές θα λειτουργήσουν ως ένορκοι. Είναι πιθανό να ζητηθούν και καταθέσεις μαρτύρων ενώ το πρόγραμμα πιθανώς να είναι ιδιαίτερα βαρύ, με συνεδριάσεις έξι ημέρες την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ΜακΚόνελ δεν αποκλείεται πλειοψηφία στη Γερουσία να εγκρίνει συντομότερη διαδικασία, με ψηφοφορία επί των προτάσεων παραπομπής, μετά τη διατύπωση των επιχειρημάτων, χωρίς μάρτυρες.