Οι νόμοι που επιβλήθηκαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2014 για να ρυθμίσουν τη νύχτα στην πόλη- κάτι σαν τον νόμο Παπαθεμελή εδώ στην Ελλάδα- πρόκειται να καταργηθούν από τον Ιανουάριο, καθώς κατηγορούνται πως κατέστρεψαν τη νυχτερινή ζωή της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας.

Η νομοθεσία «lockout», όπως ονομάζεται, επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε μπαρ μετά από κάποια ώρα και περιόριζε τις ώρες σερβιρίσματος αλκοόλ.

Παρότι η εφαρμογή τους πράγματι οδήγησε σε περιορισμό της βίας που σχετιζόταν με το αλκοόλ, οι επικριτές τους κατηγορούν πως άλλαξαν τον χαρακτήρα της πόλης.

Οι νόμοι θα καταργηθούν σε όλες τις περιοχές του Σίδνεϊ εκτός του Kings Cross.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως έχουμε ισχυρή και ζωντανή οικονομία τη νύχτα, που αντανακλά τη θέση μας ως τη μόνη πραγματικά ‘παγκόσμια’ πόλη της Αυστραλίας» δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian, προαναγγέλλοντας πως οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τις 14 Ιανουαρίου.

Όπως εξηγεί το BBC, η νομοθεσία εισήχθη το 2014 μετά την οργή των πολιτών για τους θανάτους δύο 18χρονων στην περιοχή Kings Cross. Και οι δύο πέθαναν σε ξεχωριστά περιστατικά βίας, τα οποία σχετίζονταν με αλκοόλ.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε μπαρ ή νυχτερινά κέντρα μετά τη 1:30 τη νύχτα και απαγορεύτηκε και η πώληση αλκοόλ σε καταστήματα μετά τις 10:00.

Μετά την εφαρμογή του νόμου τα ποσοστά περιστατικών βίας, που σχετίζονταν με το αλκοόλ, μειώθηκαν. Αλλά ταυτόχρονα ζημιώθηκε και η οικονομία της νυχτερινής ζωής, καθώς πάνω από 180 κέντρα και μπαρ οδηγήθηκαν στο λουκέτο.

Σύμφωνα με έκθεση, η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής κόστισε στην οικονομία της νύχτας πάνω από 10,8 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Η κατάργησή της σημαίνει πως ο κόσμος θα μπορεί να μπαίνει στα μπαρ και μετά τη 1:30 και να παραγγέλνει ποτά έως τις 3:30.