«Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου σε βάρος του Μπερλουσκόνι.

«Ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

Στο μεταξύ πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι αποφάσεις της ιταλικής δικαιοσύνης «δεν πρέπει να συγχέονται» με την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ διαβεβαίωναν ότι δεν αναμένουν η απόφαση να προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση ή να δυσχεράνει το έργο της.

Πολιτικές αντιδράσεις μετά την επικύρωση της καταδίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση –τα τρία εκ των οποίων παραγράφονται– από τον Άρειο Πάγο της Ιταλίας εκδηλώθηκαν εξάλλου και από την κεντροαριστερά και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Το ανώτατο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Γκουλιέλμο Επιφάνι δήλωσε ότι «η δικαστική απόφαση» αυτή «πρέπει να τύχει σεβασμού και να εφαρμοστεί».

Από την πλευρά του ο Μπέπε Γκρίλο, ο ηγέτης του M5S, έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια».

Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς, συνεδριάζουν για τον καθορισμό της περαιτέρω στρατηγικής τους. «Πρόκειται για μια ημέρα μεγάλης πίκρας και παραποίησης της αλήθειας», δήλωσε πριν από λίγο ο Ενρίκο Ροτόντι, στέλεχος της κεντροδεξιάς.

«Είναι ο επίλογος του πολέμου που κήρυξε μια μικρή μερίδα της ιταλικής δικαιοσύνης και συνέχισε κατά ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη κι ενός από τους σημαντικότερους φορολογούμενους της Ιταλίας», τόνισε η πρώην υπουργός Μάρα Καρφάνια.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αναφέρουν ότι για να εφαρμοστεί η καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε ένα χρόνο φυλάκιση –η οποία θεωρείται πιθανό να μετατραπεί σε κατ’ οίκον περιορισμό– δεν απαιτείται έγκριση του κοινοβουλίου.

Ο Μπερλουσκόνι, σχολίασε ο ιταλικός Τύπος, χάνει με την καταδίκη αυτή και τον τιμητικό τίτλο του «Καβαλιέρε».

Όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης Λέτα, η «σκληρή» δήλωση του Επιφάνι δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει σειρά πολιτικών εξελίξεων.

Στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, επέμειναν να λένε ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να συνεχίσει το έργο της, όποια και αν είναι η τελική δικαστική ετυμηγορία».

Μένει να εξακριβωθεί αν η κυβέρνηση Λέτα θα μπορέσει να ξεπεράσει την φόρτιση την οποία έχει προκαλέσει στο συντηρητικό πολιτικό στρατόπεδο η απόφαση.

Ο μεγιστάνας του Τύπου έχει ένα μήνα καιρό για να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ούτως ή άλλως, δεδομένης και της ηλικίας του πρώην πρωθυπουργού, θεωρείται απίθανο να οδηγηθεί στην φυλακή.