Το ένα και μοναδικό debate με τους ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων στην Ισπανία θα γίνει απόψε, ενόψει των εκλογών της Κυριακής στη χώρα. Στόχος των πέντε είναι να προσελκύσουν τις ψήφους των αναποφάσιστων ακόμα ψηφοφόρων ενώ κεντρικό θέμα είναι το ζήτημα της Καταλoνίας, αλλά και οι μετεκλογικές συνεργασίες που θα επιδιωχθούν για να λύσουν το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ηγέτες του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, των κεντροδεξιών Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα, των Αριστερών Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας και για πρώτη φορά του ακροδεξιού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ, με στόχο να ανατρέψει τις αρνητικές για το κόμμα του PSOE σφυγμομετρήσεις, που το φέρουν να επιτυγχάνει ποσοστά μικρότερα από εκείνα της νίκης του στις εκλογές του Απριλίου. Όπως αυτή της εφημερίδας El Pais, που χθες πίστωνε στον Σάντσεθ ποσοστό 27,3% έναντι 28,7% τον Απρίλιο. Οι Σοσιαλιστές έχουν θέσει ως στόχο της παρούσης αναμέτρησης το 30%, έτσι ώστε να είναι κύριοι του πολιτικού παιχνιδιού και να μπορέσουν να κυβερνήσουν στα πρότυπα των αντίστοιχων Σοσιαλιστών της Πορτογαλίας χωρίς να χρειασθεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας με κάποιο κόμμα. Στην αναμέτρηση του Απριλίου το 10% των ψηφισάντων είχε αποφασίσει την επιλογή του μόλις την τελευταία εβδομάδα, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό για τον Σάντσεθ να απευθυνθεί σε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος, που είναι δυνατόν να γύρει την πλάστιγγα.

Με δεδομένο ότι η μόνη πιθανότητα πλέον οι Σοσιαλιστές να προσελκύσουν ψήφους είναι από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Ciudadanos, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, απόψε αναμένεται με ενδιαφέρον το «άνοιγμα» που αναμένεται να κάνει προς το κεντρώο ακροατήριο ο Σάντσεθ, αλλά και η αντίδραση του Ριβέρα, που βλέπει το κόμμα του να απολεπίζεται δημοσκοπικά. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος τελευταία καταφέρεται εναντίον του Σάντσεθ για την απροθυμία του να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Podemos με αποτέλεσμα να μένουν εκκρεμή πολλά καίρια ζητήματα, όπως η οικονομία και η κρίση στην Καταλονία.

Ένα από τα κεντρικά θέματα, που θα κρίνουν και την τελική ροπή του ισπανικού εκλογικού σώματος, θα είναι το Καταλανικό και οι συνεχιζόμενες μαζικές διαμαρτυρίες των αυτονομιστικών κύκλων στην αυτόνομη ισπανική επαρχία. Η στάση των κομμάτων απέναντι στο ανοικτό τούτο ζήτημα έχει δημιουργήσει μεγάλες ανακατατάξεις στα ποσοστά τους, με κύριο ωφελημένο το ακροδεξιό Vox και σε δεύτερο επίπεδο το συντηρητικό ΡΡ. Μάλιστα, η τηλεοπτική αναμέτρηση θα διεξαχθεί πιθανώς μέσα σε ένα τεταμένο κλίμα, καθώς σήμερα το απόγευμα επισκέπτεται τη Βαρκελώνη ο βασιλιάς Φελίπε και ήδη οι αυτονομιστές έχουν καλέσει τον πληθυσμό σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, που αναμένεται -βάσει της έως τώρα εμπειρίας-να εκτραχυνθούν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να επιμείνει στο επιχείρημα πως το PSOE- με τη μετριοπαθή, αλλά και ενωτική για το ισπανικό κράτος, στάση του- είναι το μοναδικό κόμμα που δύναται να εξασφαλίσει «σταθερότητα». Σκληρή ωστόσο πρόκειται να είναι η επίθεση που θα του εξαπολύσει ο Κασάδο, όσον αφορά τα μέτρα που δεν λαμβάνει για την καταστολή των αυτονομιστών η κυβέρνηση και ιδίως την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή του αυτόνομου καθεστώτος της Καταλονίας.

Ο Κασάδο αναμένεται μπροστά στην δημοσκοπική άνοδο της ακροδεξιάς να επιμείνει στην ιδέα της «ωφέλιμης ψήφου» στο ΡΡ, έτσι ώστε να ενσαρκωθεί η ιδέα για την «Ενιαία Δεξιά», η οποία θα είναι ικανή στα πρότυπα των τοπικών κυβερνήσεων της Ανδαλουσίας, Μαδρίτης και Βαλένθιας, να κυβερνήσει. Στόχος του Κασάδο είναι οι 100 έδρες στις εκλογές, που θα του δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες μετεκλογικών ελιγμών, όμως οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν μεγάλες ελπίδες. Την κατάργηση της αυτονομίας κηρύττει και το Vox, με αποτέλεσμα το ακροδεξιό κόμμα να κατακτά μεγάλο μερίδιο του συντηρητικού ακροατηρίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να προβάλλει ακόμη και ως πιθανή τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της Κυριακής.