Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων για την προάσπιση της νομιμότητας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισε η ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, τον Ιούλιο του 1974. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, υπουργοί, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ανώτεροι πολιτειακοί αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του δίδυμου εγκλήματος εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, και κατήγγειλε την Τουρκία ότι προωθεί λύση δύο κρατών και κλιμακώνει τις προκλήσεις της με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Επίσης, τόνισε ότι «προσβάλλουν βάναυσα το λαό, όσοι σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τη δυσχερή οικονομικά θέση της Κύπρου ως δήθεν ευκαιρία για λύση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι οι φετινές επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής βρίσκουν την Κύπρο σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή κατάσταση, που ενδεχομένως να ερμηνεύεται από κάποιους και ως ευκαιρία επιβολής λύσης στο Κυπριακό και επεσήμανε: «Παρά τις όποιες αντιξοότητες, οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα». Ο κ. Νεοφύτου έτεινε χέρι συνεργασίας προς το ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι «είναι πλέον καιρός, τιμώντας πραγματικά όσους θυσιάστηκαν, να παραμεριστούν οι διαφορές και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφιλίωση, η οποία είναι αναγκαία για να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού».

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υπογράμμισε: «Την ώρα που το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στα προβλήματα της οικονομίας, το συρματόπλεγμα ριζώνει πιο βαθιά στο σώμα της πατρίδας μας». Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε ότι οι ενέργειες που θα γίνουν πρέπει να εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο για επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Σε εκτός κειμένου αναφορά και απαντώντας στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η εθνική συμφιλίωση θα επιτευχθεί, όταν γίνει αποδεκτή η ιστορική πραγματικότητα. «Το ΑΚΕΛ δεν θα συμπεριφερθεί όπως συμπριφέρθηκαν άλλοι στο παρελθόν, αλλά είναι έτοιμο να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σωστοί χειρισμοί» σημείωσε.

«Οφείλουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας, να εξοπλιστούμε με ψυχικό σθένος και εθνική συνεννόηση, σύνεση και αποφασιστικότητα και να χαράξουμε μία νέα ελπιδοφόρα πορεία» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Πρόσθεσε, δε, ότι με τη συνδρομή όλων μπορεί να επιτευχθούν, επιτέλους, η ενότητα και η συλλογικότητα για διαχείριση του Κυπριακού και να υπάρξει εθνική στρατηγική που θα στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, δήλωσε ότι το κόμμα του «δεν θα προσυπογράψει λύσεις διχοτομικές και νεοανανικές, που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού». « Η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να μας κάμψει για να αποδεχθούθμε μία άδικη λύση» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Βαρνάβα σε «καραδοκούντες κακόπιστους τρίτους» και την Τουρκία».

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι δεν θα γίνει ανεχτή η οπισθοδρόμηση σε επιλογές, που θα φέρουν και πάλι την Κυπριακή Δημοκρατία στο χείλος της διάλυσης. «Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει και να υπερασπιστούμε ό,τι κινδυνεύει, επιβάλλεται να κινηθούμε ταυτόχρονα στους άξονες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης» τόνισε.

«Σήμερα ο κυπριακός λαός αντιμετωπίζει μία νέα κατοχή και νέες ασύμμετρες απειλές. Βρισκόμαστε κάτω από την επιτήρηση της τρόικας με εμφανές το ενδεχόμενο, αυτή η κατάσταση να οδηγήσει σε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και νέες υποχωρήσεις» ανέφερε ο βουλευτής και γγ των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ο βουλευτής Νίκος Κουτσού, από τη Συμμαχία Πολιτών, δήλωσε ότι ουδέποτε θα σταματήσει ο αγώνας για δικαίωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. «Σημαία του αγώνα μας πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004« πρόσθεσε.