Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει η διεθνής διάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία να λάβει χώρα τον Ιούλιο, όπως ήλπιζε, ενώ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να συμβάλουν η σύγκρουση αυτή να περιοριστεί.

«Ειλικρινώς αμφιβάλλω εάν και κατά πόσον η σύνοδος θα λάβει χώρα τον Ιούλιο. Η αντιπολίτευση έχει ορίσει την επόμενη συνάντησή της την 4η-5η Ιουλίου. Έτσι δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμη», επισήμανε ο Μπραχίμι πριν από την έναρξη ενός γύρου προπαρασκευαστικών επαφών με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Ελπίζω οι κυβερνήσεις στην περιφέρεια και οι μεγάλες δυνάμεις –ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία– να ενεργήσουν για να περιοριστεί η κατάσταση που βγαίνει εκτός ελέγχου όχι μόνο στη Συρία αλλά επίσης και στην περιφέρεια», πρόσθεσε ο Μπραχίμι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η τριμερής συνάντηση αξιωματούχων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας ακολουθεί μια πρώτη, την 5η Ιουνίου, στην οποία είχαν λάβει μέρος οι Ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και Γκενάντι Γκατίλοφ και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικά θέματα Ουέντι Σέρμαν. Ο Μπραχίμι εξέφρασε την ελπίδα οι σημερινές διαβουλεύσεις «να είναι εποικοδομητικές και να σημειώσουμε πρόοδο».

Στο μεταξύ στην ίδια τη Συρία οι μάχες μαίνονταν σήμερα στην περιφέρεια της Δαμασκού, όπου ο στρατός έχει εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση εκκαθάρισης των ανταρτών οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανέφεραν μια μη κυβερνητική οργάνωση και αντάρτες.

Στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σφοδρές μάχες διεξάγονταν επίσης καθώς οι αντάρτες προσπαθούσαν να προελάσουν σε περιοχές που ελέγχει το καθεστώς στα δυτικά της πόλης.

«Ο στρατός προσπαθεί να ανακαταλάβει συνοικίες στα βόρεια και στα ανατολικά της Δαμασκού όπως η Καμπούν, η Μπαρζέχ και η Τζομπάρ και συνοικίες στο νότο όπως η Χάτζαρ αλ Ασουάντ και ο καταυλισμός Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι αντάρτες αντιστέκονται, ο στρατός δεν είναι σε θέση να καταλάβει εξ εφόδου τα προάστια αυτά, αλλά η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν. Ένας αντικαθεστωτικός ακτιβιστής στην Καμπούν δήλωσε από την πλευρά του ότι η επιχείρηση του στρατού στη συνοικία αυτή διαρκεί ήδη «έξι ημέρες», έκανε λόγο για «φοβερές ελλείψεις φαρμάκων και τροφής» στη συνοικία και τόνισε πως «η ανθρωπιστική κατάσταση είναι τρομακτική».

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011 ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι τουλάχιστον 93.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και είτε έχουν προσφύγει σε γειτονικές χώρες είτε είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.