Ένας στους πέντε κατοίκους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατέχει παράνομα όπλο από την περίοδο του πολέμου στη χώρα κάτι που σε συνδυασμό με τα σημαντικά ποσοστά πλεονάζοντος στρατιωτικού οπλισμού αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας, τόνισε ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ στη Βοσνία, Γιούρι Αφανασίεφ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχουν περίπου 750.000 παράνομα όπλα, ανέφερε ο κ. Αφανασίεφ σε πρόσφατη ομιλία του σε υπουργική διάσκεψη για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο πλαίσιο προσέγγισης της Βοσνίας με την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία πρόσθεσε ότι σε στρατιωτικές αποθήκες ανεπαρκώς εξοπλισμένες και με ελλιπή μέτρα ασφάλειας φυλάσσεται μεγάλος αριθμός όπλων, τα οποία οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταστρέψει.

Ο κ. Αφανασίεφ κάλεσε τις βοσνιακές αρχές να υπογράψουν τη Συνθήκη για το εμπόριο όπλων που υιοθέτησε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Με βάση τα στοιχεία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το 90% των ένοπλων ποινικών αδικημάτων στη Βοσνία διαπράττεται με τη χρήση παράνομων όπλων. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την προσβασιμότητα στα όπλα, καθώς μία χειροβομβίδα κοστίζει 5 μάρκα Βοσνίας (2,5 ευρώ), ένα τουφέκι 300-400 μάρκα Βοσνίας και ένα πιστόλι 150 μάρκα Βοσνίας.

Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πέτερ Σόρενσεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 8,3 εκ. ευρώ για τον αφοπλισμό και την επίλυση του προβλήματος του πλεονάζοντος οπλισμού.

Εξήγησε ακόμη ότι οι αρχές της Βοσνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα αφιερώσουν αρκετό χρόνο στη διευθέτηση του προβλήματος των παράνομων όπλων και του πλεονάζοντος οπλισμού.

Εκπρόσωποι της βοσνιακής κυβέρνησης γνωστοποίησαν ότι θα υιοθετηθεί νέος νόμος περί χορήγησης αμνηστίας σε όσους πολίτες παραδώσουν σε χρονικό διάστημα δύο ετών τα όπλα που κατέχουν παράνομα.