Κάθε απόπειρα του προέδρου της Βενεζουέλας να «αποσταθεροποιήσει» δημοκρατίες στην περιφέρεια απορρίπτουν οι κυβερνήσεις επτά χωρών της Λατινικής Αμερικής, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο.

Ο Μορένο προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στη χώρα του, όπου εκτυλίσσονται μαζικές κινητοποιήσεις και επεισόδια τις τελευταίες έξι ημέρες, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της περουβιανής διπλωματίας, πέραν της Λίμας, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και της Παραγουάης εξέφρασαν «τη σθεναρή υποστήριξή τους στις ενέργειες του προέδρου Λενίν Μορένο» και «απέρριψαν κάθε ενέργεια με σκοπό την αποσταθεροποίηση των δημοκρατιών μας από πλευράς του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο».

Νωρίτερα χθες ο Ισημερινός ζήτησε διεθνή μεσολάβηση, είτε του ΟΗΕ είτε της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς η κατάσταση στη χώρα παρέμενε έκρυθμη έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων και επεισοδίων παρά το ότι ο πρόεδρος Μορένο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη Πέμπτη. Η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να μετακινηθεί από το Κίτο στη Γουαγιακίλ, σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κόμβο.

Μαδούρο: Για τις διαδηλώσεις ευθύνεται το ΔΝΤ, όχι το Καράκας

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πυροδότησαν τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που μαίνονται στον Ισημερινό και διαβεβαίωσε πως το Καράκας δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στα γεγονότα στη γειτονική χώρα.

Εν μέσω της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και των επεισοδίων στον Ισημερινό, ο πρόεδρος Λενίν Μορένο κατηγόρησε τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και ξένους παράγοντες, ανάμεσά τους τον Νικολάς Μαδούρο, πως ενορχήστρωσαν εκστρατεία αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

«Για τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό ευθύνεται το ΔΝΤ, όχι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας» αντέτεινε ο Μαδούρο.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας των νέων μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισημερινού, ιδίως της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων, μέτρου που εφαρμοζόταν για τέσσερις δεκαετίες, στο πλαίσιο της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής που ασκεί σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της από το ΔΝΤ.