Οι φινλανδικές αρχές κάλεσαν τη δημόσια τηλεόραση YLE να σταματήσει την προβολή της κλήρωσης του λότο, με την αιτιολογία ότι η εκπομπή αυτή είναι… παράνομη.

Η απόφαση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της χώρας εξέπληξε τους υπευθύνους της τηλεόρασης που μεταδίδει εδώ και 42 χρόνια την κλήρωση του λότο και άλλων παιχνιδιών της επίσης κρατικής εταιρείας Veikkaus.

«Πρόκειται λοιπόν για μια παράνομη δραστηριότητα η οποία γίνεται εδώ και δεκαετίες ενώπιον κοινού και παρουσία δύο αστυνομικών, κάθε Σάββατο βράδυ», ειρωνεύτηκε η εκπρόσωπος της YLE Ρέιγια Χιβαρίνεν.

Το κανάλι πάντως ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με αυτήν την ερμηνεία του νόμου. Με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται να προβάλλονται προγράμματα που έχουν χορηγό.

Στην περίπτωση του λότο «πρόκειται σαφώς για μια δραστηριότητα με χορηγό, κάτι που απαγορεύεται από το νόμο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας επιτήρησης των μέσων ενημέρωσης Πέτρι Μακόνεν.

Η Veikkaus, που ελέγχεται πλήρως από το φινλανδικό κράτος, χρηματοδοτεί με τα κέρδη της αθλητικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Το 2012 τα καθαρά κέρδη της ανέρχονταν στα 501 εκατομμύρια ευρώ.

Η μετάδοση της κλήρωσης του λότο απέφερε στην κρατική τηλεόραση 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.