Περίπου μία στις τρεις γυναίκες στην Κροατία (ποσοστό 29%) που ζει σε στενή σχέση με το σύντροφό της, έχει βιώσει οικονομική κακοποίηση, ενώ σε ποσοστό 22,6% και φυσική βία, σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Βέτσερνι Λιστ» του Ζάγκρεμπ.

Τα ευρήματά της δείχνουν, εξάλλου, πως το 17%, δηλαδή μία στις έξι γυναίκες, έχει υποστεί από τον σύντροφο με τον οποίο ζει οικονομική κακοποίηση που συνδέεται με την εργασία της.

Σε ποσοστό 15,4%, οι σύντροφοι εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ξοδεύουν τα χρήματά τους και σε ποσοστό 13,5% οι γυναίκες οδηγούνται στην κατάσταση να λένε ψέματα για την τιμή προϊόντων που έχουν αγοράσει.

Σύμφωνα με την έρευνα, που ήταν ιδέα της επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «B.a.B.e.», Σάνια Σάρναβκα, η οποία συνεργάστηκε με την κοινωνιολόγο της Φιλοσοφικής Σχολής του Ζάγκρεμπ, Ξένια Κλάσνιτς, το 13,1% των γυναικών έχουν αναγκαστεί να κρύψουν από το σύντροφό τους κάτι που αγόρασαν.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ακόμη ότι το 13,4% των ανδρών έχει πάρει τα χρήματα της συντρόφου του ή τα κοινά τους χρήματα.

Επιπλέον το 10,6% των ανδρών έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις για επένδυση ή δαπάνη των χρημάτων της συντρόφου του ή των κοινών χρημάτων.

Σε ποσοστό 8,4% οι γυναίκες έφθασαν σε κατάσταση να μην έχουν χρήματα για τις βασικές ζωτικές ανάγκες, όπως τροφή και ρουχισμό, ενώ οι άνδρες σύντροφοι, σε ποσοστό 7,3%, έχουν αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία για την κατάσταση του κοινού τραπεζικού λογαριασμού τους.

Η πλειοψηφία των γυναικών που είναι σε σχέσεις με φυσική βία δεν αναγνωρίζουν την οικονομική βία και εκείνες που την εντοπίζουν δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή επιθυμούν μόνο να σταματήσει ο σύντροφός τους να ασκεί σωματική βία σε βάρος τους.

Στις σχέσεις αυτές παραμένουν ακριβώς επειδή εξαρτώνται οικονομικά από το σύντροφό τους.

Το 87% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα μεγαλώνουν τα παιδιά μαζί με το σύντροφό τους, το 38% ζουν σε ακίνητο που ανήκει στο σύντροφο, το 21% σε ακίνητο που είναι κοινής ιδιοκτησίας και το 11% ζουν σε δικής τους ιδιοκτησίας ακίνητο.

Η οικονομική κακοποίηση στην Κροατία έχει αναγνωριστεί με νόμο ως βία.