Ξεκίνησαν σήμερα κι επίσημα το έργο τους οι δυο επιτροπές των δέκα εμπειρογνωμόνων – στις οποίες συμμετέχουν πολιτικοί, οικονομολόγοι, νομικοί, συνταγματολόγοι κ.ά. – στους οποίους ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανάθεσε να συμβάλλουν στην σύγκλιση των κομμάτων και στην άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχολιαστών η προσπάθεια του Ναπολιτάνο αποδυναμώνεται, όμως, ήδη λόγω των αντιδράσεων των ιταλικών κομμάτων, καθώς ήδη η κεντροδεξιά παράταξη υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι – που αποτελούν το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του μεγιστάνα του Τύπου και η Λέγκα – απαίτησε να ξαναρχίσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ο Ναπολιτάνο έχει σημειώσει ότι η προσπάθεια των «σοφών» έχει ξεκάθαρο αντικείμενο και θα ολοκληρωθεί μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ναπολιτάνο ήλπιζε σε μια διαφορετική αντιμετώπιση από μέρους των κομμάτων, ενώ δεν κρύβει την πικρία του – όπως γράφει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα – διότι αισθάνεται ότι οι προσπάθειές του δεν χαίρουν της προσήκουσας πολιτικής στήριξης.

Θεωρείται αδύνατον ούτως ή άλλως το έργο των επιτροπών να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μια εβδομάδα, όπως αξιώνει η δεξιά συμμαχία.

Θα απαιτηθεί τουλάχιστο διπλάσιος χρόνος και στην συνέχεια, λίγο πριν από την λήξη της θητείας του και τυπικά, ο ένοικος του προεδρικού μεγάρου της Ρώμης αναμένεται να επιχειρήσει να καλέσει και πάλι τα κόμματα σε διαβουλεύσεις για να διαπιστώσει αν μπόρεσε να επιτευχθεί η επιθυμητή προσέγγιση στις θέσεις τους.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Ναπολιτάνο δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από το τέλος του μήνα, δηλαδή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του.

Όταν έχει λοιπόν στα χέρια του τα τελικά συμπεράσματα των «σοφών» σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την μείωση της φορολογικής πίεσης, της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, ή όποιας άλλης πρότασης μπορεί να χρησιμεύσει για την οικονομική ανάκαμψη, θα προτείνει πιθανώς εκ νέου δυο λύσεις: είτε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πολιτικών, με ευρεία συμμετοχή των κομμάτων, ή να υπάρξει ένα κυβερνητικό σχήμα με πρωθυπουργό που να μην ανήκει σε κάποιο κόμμα.

Αν ο 85χρονος απερχόμενος πρόεδρος δεν μπορέσει να βρει λύση, η σκυτάλη θα περάσει στον διάδοχό του.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν τα ιταλικά κόμματα θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν κοινά αποδεκτό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η κεντροαριστερά, σε συνεννόηση με το μετριοπαθές κέντρο του Μάριο Μόντι, θα μπορούσε από την τέταρτη πλειοψηφία και πέρα (όταν απαιτείται απλώς και μόνο το 50% συν μια ψήφος) να προσπαθήσει να εκλέξει δικό της υποψήφιο. Το όνομα που κυκλοφορεί είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όμως προειδοποιεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε την οργισμένη αντίδραση του PdL και της Λέγκας και αξιώνει «από κοινού επιλογή του νέου ανώτατου άρχοντα του δημοκρατικού πολιτεύματος», ο οποίος «φυσικά δεν πρέπει να ανήκει στην αριστερά».