Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από από σχεδόν δύο μήνες πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άλ ‘Ασαντ, ενώ την ίδια ώρα στον συνασπισμό της εξεγερμένης αντιπολίτευσης παρατηρούνται… φυγόκεντρες τάσεις με αποχωρήσεις στελεχών της, που δεν συμφωνούν με την εκλογή του Γασάν Χίτο ως μεταβατικού πρωθυπουργού.

«Ο αρχηγός του κράτους προσήλθε αιφνιδιαστικά στην τελετή που οργανώθηκε στο Κέντρο Κατάρτισης για τις Καλές Τέχνες στο κέντρο της Δαμασκού προς τιμήν των γονέων παιδιών που βρήκαν τον θάνατο μέσα στα σχολεία τους εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών», ανακοίνωσε η προεδρία, δημοσιεύοντας επίσης φωτογραφίες από την επίσκεψη αυτή στο Facebook.

Το κέντρο ειδικεύεται στην κατάρτιση στις Καλές Τέχνες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Βρίσκεται στο προάστιο Τιχάρα, στην ανατολική Δαμασκό, όχι μακριά από το προάστιο Τζομπάρ, όπου συγκρούονται λυσσαλέα επί πολλούς μήνες τα κυβερνητικά στρατεύματα και δυνάμεις των ανταρτών.

Στο εσωτερικό μέτωπο της αντιπολίτευσης, 12 προσωπικότητες της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας ανακοίνωσαν σήμερα πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στον συνασπισμό των δυνάμεων που μάχονται για την βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης, μία ημέρα μετά την εκλογή του μεταβατικού πρωθυπουργού για τις απελευθερωμένες περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες.

Μεταξύ αυτών που διαχώρισαν τη θέση τους περιλαμβάνονται ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ουάλιντ αλ Μπούνι, η αντιπρόεδρός της Σουχάιρ Ατάσι. Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική των διαφωνιών που προκάλεσε η εκλογή του Γασάν Χίτο ως μεταβατικού πρωθυπουργού στη συνδιάσκεψη της Κωνσταντινούπολης.

Και άλλα επιφανή μέλη της Συμμαχίας, όπως ο Καμάλ Λαμπουάνι, ο Μαρουάν Χατζ Ριφάι, ο Γιαχία αλ Κούρντι και ο Άχμαντ αλ Άσι Τζάρμπα, ανακοίνωσαν πως «παγώνουν» τη συμμετοχή τους στη Συμμαχία, ενώ πολλές πηγές υπαινίσσονται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ανακοινώσεις.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν πως τα κίνητρα για την απόφασή τους είναι πολλά και διαφορετικά, όμως αρκετοί δεν δίστασαν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την εκλογή του Χίτο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

«Η Συμμαχία είναι ένα όργανο το οποίο δεν έχει εκλεγεί, και λόγω αυτού δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει έναν πρωθυπουργό με βάση την πλειοψηφία. Θα έπρεπε να υπάρξει μία ομοφωνία», δήλωσε σχετικά ο Λαμπουάνι.

Ωστόσο, ο Αραβικός Σύνδεσμος έσπευσε σήμερα να χαιρετίσει τον διορισμό του Χίτο, χαρακτηρίζοντας την εκλογή του ως μήνυμα ενότητας.

«Οι αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου επί μακρόν καλούσαν τις συριακές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμπήξουν μία κοινή πολιτική ομοφωνία», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Παναραβικού οργανισμού Ναμπίλ αλ Αράμπι.

«Οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τα νότια της Δαμασκού, όπου βρίσκεται το παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ, ενώ η πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι κοινότητες Χάτζαρ αλ Ασουάντ και Νταράγια στα νοτιοδυτικά περίχωρα της Δαμασκού βομβαρδίστηκαν από δυνάμεις της κυβέρνησης», ενημέρωσε η ίδια ΜΚΟ, προσθέτοντας πως το Γιαρμούκ και το Κάνταμ «απετέλεσαν το θέατρο σφοδρών μαχών μεταξύ κυβερνητικών κι ανταρτικών δυνάμεων στη διάρκεια της νύκτας».

Επιπλέον, η πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε πλήγματα στην επαρχία της Χάμα (κέντρο) και της Ράκα (βόρεια), της οποίας η ομώνυμη πρωτεύουσα έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών, ενώ επίσης συγκρούσεις σημειώνονται και στη Χομς (κέντρο).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο από τις χθεσινές συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους 167 άνθρωποι, εκ των οποίων 43 στρατιώτες, 56 αντάρτες και 68 πολίτες.