Απεργία πείνας πραγματοποιούν από τις 9 Φεβρουαρίου τριάντα ακτιβιστές από το Ομάν διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους σε μια φυλακή κοντά στην πρωτεύουσα Μουσκάτ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από ένα μέλος του αιρετού συμβουλευτικού συμβουλίου Μάτζιλις αλ Σούρα του σουλτανάτου.

Το συμβούλιο έχει πολλαπλασιάσει «τις επαφές του σε όλα τα επίπεδα» με στόχο να στείλει μια αντιπροσωπεία του στη φυλακή Σαμαγέλ, 60 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας, προκειμένου να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κρατούμενοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας, δήλωσε ο Μάλεκ αλ Άμπρι.

«Ανησυχούμε, όπως και οι οικογένειές τους, για την επιδείνωση της υγείας τους» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα η αντιπροσωπεία να μπορέσει να επισκεφθεί σύντομα τη φυλακή.

Η απεργία ξεκίνησε από 17 ακτιβιστές που διαμαρτύρονται γιατί καθυστερεί η εκδίκαση των υποθέσεών τους σε δεύτερο βαθμό. Οι περισσότεροι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση από 6 έως 18 μήνες για συμμετοχή σε διαδηλώσεις και ηλεκτρονικό έγκλημα. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι 13 συγκρατούμενοί τους.

Οι εφέσεις θα εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 25 Φεβρουαρίου και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση στις 4 Μαρτίου, διευκρίνισε ο Άμπρι.

Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, ορισμένοι από τους απεργούς πείνας έχασαν τις αισθήσεις τους και χρειάστηκαν νοσηλεία. Δύο από αυτούς, οι Σαΐντ αλ Χασέμι και Αμπντάλα αλ Αρίμι, παραμένουν στο νοσοκομείο.

Εναντίον πολλών νεαρών ακτιβιστών και μπλόγκερ έχουν ασκηθεί διώξεις για προσβολή ή δυσφήμιση του σουλτάνου Καμπούς που κυβερνά τη χώρα εδώ και 42 χρόνια. Άλλοι καταδικάστηκαν ή δικάζονται για συμμετοχή σε διαδηλώσεις με αίτημα την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Στις 14 Φεβρουαρίου οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί για προσβολή του σουλτάνου και εγκλήματα μέσω του διαδικτύου.