Λίγες ημέρες απέμειναν για τις ευρωεκλογές, στις οποίες τελικά συμμετέχει και η Βρετανία, μετά τη νέα αναβολή στην ημερομηνία του Brexit. Πριν από μερικούς μήνες κανένας δεν περίμενε ότι η Βρετανία θα συμμετείχε στις ευρωεκλογές αυτές καθώς η χώρα επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

Η βρετανική βουλή δεν μπορεί να συμφωνήσει ωστόσο στους όρους της εξόδου με αποτέλεσμα η ημερομηνία του διαζυγίου να μετακινηθεί για τις 31 Οκτωβρίου και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την συμμετοχή στις ευρωεκλογές, κάτι που θεωρείται ότι θα επιτρέψει στους ψηφοφόρους να εκφράσουν τις απόψεις τους για την όλη διαδικασία του Brexit.

Η δικηγόρος Σοφί Λαρόκ δύσκολα μπορεί να κρύψει τη γαλλική προφορά της μιλώντας σε ψηφοφόρους μιας μικρής πόλης της βορειοδυτικής Αγγλίας λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η υποψήφια ευρωβουλευτής είναι μια από τις πολλές Ευρωπαίες εκπατρισμένες πολίτες της Βρετανίας που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πολιτική ωθούμενοι από την αντίθεσή τους στο Brexit, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ. Η 40χρονη Λαρόκ εργάζεται ως νομική σύμβουλος στο Λονδίνο, μια θέση που κατάφερε να αποκτήσει χάρις στην αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων που ισχύει στην ΕΕ. Είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη κατά του Brexit και για τον λόγο αυτόν τον Απρίλιο ίδρυσε το UK EU Party μαζί με τρεις βρετανούς φίλους της παρότι δεν διαθέτει πολιτική πείρα.

Κατάφεραν να συγκεντρώσουν 15.000 λίρες, ένα ποσό που απαιτούνταν για την εγγραφή τους ως υποψηφίων σε τρεις από 11 βρετανικές εκλογικές περιφέρειες.

Ταξιδεύει σχεδόν καθημερινά από το σπίτι της στο Λονδίνο στην βορειοδυτική Αγγλία, όπου ελπίζει να εκλεγεί. Έχει περάσει πολλές ώρες μέσα σε τρένα, τρώγοντας σάντουιτς και πασχίζοντας να μάθει περισσότερα για την περιοχή. Και όλα αυτά με δικά της έξοδα.

«Κάνω ταχυδακτυλουργικά…η δουλειά μου, οι πελάτες μου, οι υποθέσεις μου -χρειάζεται πολλή οργάνωση» λέει καθ’ οδόν προς το Γουίλμσλοου, ένα ακριβό προάστιο του Μάντσεστερ με σπίτια σε ύφος Τυδώρ και πολυτελή αυτοκίνητα παρκαρισμένα απ’ έξω.

«Εδώ είναι το σπίτι μου»

Πολλοί Ευρωπαίοι που προσβλέπουν σε μια έδρα από τις 73 που διαθέτει η Βρετανία στην ευρωβουλή στοχεύουν να προσελκύσουν τα τρία εκατομμύρια εκπατρισμένων που ζουν στη χώρα.

«Δεν είναι ανάγκη να είσαι Βρετανός για να μάχεσαι κατά του Brexit και δεν χρειάζεται να είσαι Βρετανός για να αγαπάς αυτή την χώρα» λέει από την πλευρά του ο Χοάν Πονς Λαπλάνα,  Ισπανός νοσηλευτής ο οποίος ζει στη Βρετανία 19 χρόνια. Ο 44χρονος είναι υποψήφιος με το Change UK East Midlands, ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα που σχηματίστηκε μόλις φέτος από βουλευτές που αποσκίρτησαν από τα δύο μεγάλα κόμματα. «Εδώ είναι το σπίτι μου, έχω τρία παιδιά που είναι Βρετανοί και δεν χρειάζομαι βρετανικό διαβατήριο για να υπερασπιστώ την θέση της χώρας στην ΕΕ» λέει.

Εκτός από υποψήφιος ο Πονς δίνει μάχη για να διασφαλίσει ότι οι εκπατρισμένοι από χώρες της ΕΕ είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στη Βρετανία.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν να ψηφίσουν είτε στην πατρίδα τους είτε στην χώρα διαμονής τους αλλά πολλοί επιλέγουν να ψηφίσουν υποψήφιους στην πατρίδα τους. «Πολλοί φοβούνται ότι αν εγγραφούν εδώ για να ψηφίσουν, όταν θα πραγματοποιηθεί το Brexit θα χάσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις χώρες τους» λέει ο ίδιος.

Δικαίωμα ψήφου

Ο Γιαν Ροστόφσκι είναι ένας ακόμη υποψήφιος που στοχεύει στις ψήφους των εκπατρισμένων της Βρετανίας παρότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους, εκείνος διαθέτει αρκετή πείρα στην πολιτική. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στην Πολωνία και για ένα μικρό διάστημα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και είναι υποψήφιος για το κόμμα Change UK στο Λονδίνο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία στο Ίλινγκ του δυτικού Λονδίνου, όπου κατοικεί μια πολυπληθής πολωνική κοινότητα, αλλά έχει μεγαλύτερες βλέψεις από τις ευρωεκλογές.

«Ένα από τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα να ψηφίσουν στις βρετανικές εκλογές» λέει.

Όμως το γεγονός ότι είναι ήδη γνωστός είναι δίκοπο μαχαίρι. Τα σχόλια του Ροστόφσκι για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στο παρελθόν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, παρότι ο ίδιος λέει ότι έχει αλλάξει απόψεις. «Θα ψήφιζα για κάποιο εντελώς νέο πρόσωπο για το οποίο δεν γνωρίζω τίποτα, αλλά είναι αμφιλεγόμενος» λέει ο Πιοτρ, 40χρονος Πολωνός μηχανικός.