Το πανεπιστήμιο του Μάριμπορ και η εταιρεία SAB-LS υπέγραψαν σύμβαση, με την οποία θέτουν το θεμέλιο λίθο για την έναρξη του έργου του πρώτου νανοδορυφόρου της Σλοβενίας, του Trisat, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Αύγουστο. Η εκτόξευση του νανοδορυφόρου θα γίνει από έναν ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα, τύπου Vega, στη Γαλλική Γουιάνα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο νανοδορυφόρος Trisat αναπτύχθηκε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του Μάριμπορ σε συνεργασία με τη σλοβενική εταιρεία Skylabs.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου του Μάριμπορ, Ζντράβκο Κάσιτς, ο νανοδορυφόρος θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη διεθνοποίηση της διαστημικής βιομηχανίας της Σλοβενίας και την αναγνώριση της τεχνολογίας που διαθέτει.

«Είναι απόδειξη ότι ένα φοιτητικό πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό έργο για τη βιομηχανία και το περιβάλλον της Σλοβενίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι, «οι νανοδορυφόροι είναι ένα σημαντικό τμήμα της διαστημικής βιομηχανίας, επειδή μπορούν να φέρουν νέα τεχνολογία στο διάστημα με οικονομικά αποδοτικό και γρήγορο τρόπο».

Ο Trisat, που ζυγίζει μόλις 4,4 κιλά, είναι ικανός να λαμβάνει πολυφασματικές εικόνες της Γης σε φάσμα υπέρυθρων βραχέων κυμάτων με κάμερα σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο στο διάστημα αυτή τη στιγμή, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο επικεφαλής του έργου Trisat, Ίζτοκ Κράμπεργκερ τόνισε ότι ο νανοδορυφόρος έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής έξι ετών και είναι προϊόν σλοβενικής τεχνογνωσίας.