Χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν σιωπηλοί σε πάρκο του Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, στην επιμνημόσυνη τελετή για τους πενήντα νεκρούς της τυφλής βίας του Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος άνοιξε πυρ σε δύο τεμένη πριν από δύο εβδομάδες, σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο.

Καθώς διαβάζονταν τα ονόματα των πενήντα άτυχων θυμάτων, οι ομιλητές απηύθυναν έκκληση η παρακαταθήκη αυτής της τραγωδίας να είναι μία πιο ευγενική, πιο ανεκτική Νέα Ζηλανδία.

Δεκάδες εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο πλευρό της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν στην τελετή μνήμης στο πάρκο Χάγκλεϊ, κοντά στο τέμενος Αλ Νουρ όπου σκοτώθηκαν τα περισσότερα από τα θύματα.

«Η πρόκλησή μας είναι πώς να κάνουμε τον καλύτερο εαυτό μας καθημερινή πραγματικότητα. Επειδή δεν έχουμε ανοσία στους ιούς του μίσους, του φόβου, του άλλου. Ποτέ δεν ήμαστε» δήλωσε η Άρντερν. «Αλλά μπορούμε να είμαστε το έθνος που ανακαλύπτει τη ‘θεραπεία’. Κι έτσι ο καθένας μας έχει, φεύγοντας από εδώ, δουλειά να κάνει».

Η Άρντερν, που φορούσε ένα παραδοσιακό ένδυμα Μαορί, τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να τερματίσει τον φαύλο κύκλο του εξτρεμισμού και πως χρειάζεται προσπάθεια διεθνώς γι΄αυτό.

«Η απάντηση βρίσκεται στην απλή αντίληψη που δεν δεσμεύεται από σύνορα, που δεν βασίζεται στην εθνικότητα, στη δύναμη ή στους τρόπους διακυβέρνησης. Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην ανθρωπιά μας» είπε.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά ενώ η Νέα Ζηλανδία παραμένει σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, μετά τις επιθέσεις της 15ης Μαρτίου.

Ο Farid Ahmed, που έχασε στα χτυπήματα τη σύζυγό του Husna, είπε πως, ως άνθρωπος της πίστης, έχει συγχωρέσει τον δολοφόνο της γυναίκας του επειδή δεν θέλει η καρδιά του να βράζει σαν ηφαίστειο. «Θέλω να έχω μια καρδιά γεμάτη αγάπη, φροντίδα και έλεος, που θα συγχωρεί εύκολα, αυτή η καρδιά δεν θέλει να χαθούν άλλες ζωές».

Στην ομιλία του χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό του Κράιστσερτς, που είναι «πόλη – κήπος», για να πει: «Μπορεί να είμαι από μία κουλτούρα, εσύ μπορεί να είσαι από κάποια άλλη, μπορεί να έχω μία θρησκεία, εσύ κάποια άλλη, αλλά μαζί είμαστε ένας όμορφος κήπος».

Η τελετή μεταδόθηκε σε όλη τη χώρα.