Μετά την τραγωδία της Παρασκευής στο δημοτικό σχολείο του Newtown 160.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει έκκληση στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου με την οποία ζητούν από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα να αναλάβει δράση για την επιβολή αυστηρότερου ελέγχου στην κυκλοφορία των όπλων στη χώρα.

Στη σελίδα «We the People» το κείμενο «Αμεση αντιμετώπιση του θέματος του ελέγχου των όπλων με την εισαγωγή νομοσχεδίου στο Κονγκρέσο» είχε συγκεντρώσει μέχρι πριν από λίγες ώρες 158.274 υπογραφές, αριθμός ρεκόρ για την ιστοσελίδα, σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου, ενώ με ταχύτητα αυξάνονται οι υπογραφές των ανθρώπων που απευθύνουν και άλλες αντίστοιχες εκκλήσεις για την επιβολή αυτηρότερου ελέγχου επί της οπλοκατοχής.

Στο Newtown ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την Κυριακή να αναλάβει δράση και παραδέχθηκε ότι «για να τελειώσουν αυτές οι τραγωδίες πρέπει να αλλάξουμε», υποσχόμενος ότι θα χρησιμοποιήσει όλες του τις εξουσίες για τον σκοπό αυτόν. Όμως απέφυγε ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη λέξη όπλα.

Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε χθες να μπει στις λεπτομέρειες μίας επιχείρησης που αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη σε πολιτικό επίπεδο.

«Δεν έχω ένα σχέδιο προτάσεων να σάς παρουσιάσω.Ο πρόεδρος προανήγγειλε χθες ενέργειες τις προσεχείς εβδομάδες», αρκέσθηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Τζέι Κάρνεϊ διευκρινίζοντας ότι ο έλεγχος της διασποράς των όπλων δεν αποτελεί παρά μία από τις πολλές πτυχές του πολύπλοκου προβλήματος της βίας.

Πριν από την επανεκλογή του, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηρήσει εξαιρετικά διστακτική στάση απέναντι στο θέμα του ελέγχου της οπλοκατοχής, παρά τις δεσμεύσεις του μετά τις σφαγές της Ορόρα, στο Κολοράντο το περασμένο καλοκαίρι και στην Τουσόν της Αριζόνα στις αρχές του 2011.

Το δικαίωμα στην οπλοκατοχή είναι εγγεγραμμένο στην δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος και έχει ως υπερασπιστή το πανίσχυρο λόμπι των όπλων. Οι Ρεπουμπλικανοί, στο σύνολό τους σχεδόν, δεν κρύβουν την αδυναμία τους προς την ιδιαιτερότητα αυτή του αμερικανικού τρόπου ζωής, ενώ τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια μία ευρεία ερμηνεία της περίφημης τροπολογίας.

Από την ημέρα της τραγωδίας πληθύνονται οι φωνές που ζητούν την ανάληψη δράσης. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ απηύθυνε έκκληση, οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινστάιν και Φρανκ Λότενμπεργκ υποσχέθηκαν να καταθέσουν νομοσχέδια για την επαναφορά της απαγόρευσης των αυτόματων όπλων που ίσχυε μέχρι το 2004.

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ υποσχέθηκε ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα διεξαχθεί συζήτηση στο Κονγκρέσο για τη μεταρρύθμιση της κείμενης νομοθεσίας.

Τα μέλη του Κονγκρέσου και οι ομάδες πίεσης που τάσσονται υπέρ της ευρείας ερμηνείας της δεύτερης τροπολογίας τηρούν χαμηλούς τόνους από την Παρασκευή. Ομως η Βουλή των Αντιπροσώπων που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές του 2013 είναι ελαφρώς πιο ρεπουμπλικανική από την προηγούμενη που παρακολούθησε άπραγη την εκπνοή του νόμου περί ελέγχου της οπλοκατοχής το 2004.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μάν του Ινστιτούτου Brookings, οι προοπτικές νομοθετικής δράσης υπέρ του ελέγχου των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ποτέ ευνοϊκές. Ομως το Νιουτάουν δημιουργεί “μία κατάσταση όπου η ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρόεδρο είναι επείγουσα”.

Υπό τις συνθήκες αυτές, «μία απαγόρευση των αυτόματων όπλων και των γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας δεν αποκλείεται, κυρίως εάν ο πρόεδρος εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή και εξασφαλίσει νέους υποστηρικτές, όπως από θρησκευτικές ομάδες», λέει ο ειδικός στις Πολιτικές Επιστήμες.