Παραιτήθηκε από την προσωπική κυβέρνηση της Ουκρανίας ο πρώτος αντιπρόεδρος Βαλερί Χοροσκόφσκι σε διαμαρτυρία για τον επαναδιορισμό του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ για μια δεύτερη θητεία.

Σε μια κίνηση που ίσως καταδεικνύει μια ρήξη μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Χοροσκόφσκι τάχθηκε κατά του Αζάροφ, ο οποίος διορίστηκε εκ νέου χθες από το κοινοβούλιο για μια δεύτερη θητεία παρά την κατακραυγή της αντιπολίτευσης.

Ο Βαλερί Χοροσκόφσκι θεωρεί τον Αζάροφ «ανίκανο να φέρει εις πέρας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να υπερασπιστεί την στρατηγική πορεία της χώρας μας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αναφέρει το γραφείο του στην ανακοίνωσή του.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Αζάροφ θα είναι να βοηθήσει στην διαπραγμάτευση ενός προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το σημερινό πρόγραμμα των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους, ανεστάλη στις αρχές του 2011 λόγω σε μεγάλο βαθμό της άρνησης του Αζάροφ να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε το ΔΝΤ.

Αυτό το ασυνήθιστης ευθύτητας σχόλιο του Χοροσκόφσκι, ενός πλούσιου και με μεγάλη επιρροή 43χρονου επιχειρηματία με πολλές μετοχές στα μέσα ενημέρωσης και άλλους τομείς, δείχνει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο Αζάροφ είναι ο άνθρωπος που μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία με το ΔΝΤ.

Όλη η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Χοροσκόφσκι, ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά της μετά την επίσημη παραίτησή της στις 3 Δεκεμβρίου, η οποία ακολούθησε των βουλευτικών εκλογών. Ο Αζάροφ, ο οποίος διορίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός χθες, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το υπουργικό του συμβούλιο και δεν είναι σαφές αν σκόπευε να περιλάβει σε αυτό τον Χοροσκόφσκι.

Ο τελευταίος είχε διατελέσει επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας SBU προτού διοριστεί ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της προηγούμενης κυβέρνησης Αζάροφ και είχε διατελέσει επίσης στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών, Οικονομίας και επικεφαλής της τελωνειακής υπηρεσίας.