Η ιστορία της «διπλωματικής» τρομοκρατίας καλά κρατεί: από ένοπλες επιθέσεις μέχρι και παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, βόμβες, χειροβομβίδες, οπλοπολυβόλα, τα έχει κυριολεκτικά όλα…

Είτε πρόκειται για πράξεις εκβιασμού είτε απλώς για τυφλή βία, η επίθεση σε μια πρεσβεία έχει τη δική της συμβολική.

Κι έτσι, η καταγγελία της πολιτικής ή απλώς η αποστολή ενός ηχηρού «μηνύματος» φτάνει στα πέρατα του κόσμου.

Με αυτά υπόψη, ας δούμε τις τρομακτικότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ σε πρεσβείες και τον φόρο αίματος που διεκδίκησαν…

Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράν: 4 Νοεμβρίου 1979 – 21 Ιανουαρίου 1981

Ιρανοί σπουδαστές εφορμούν στην Αμερικανική Πρεσβεία της Τεχεράνης και κρατούν ομήρους 63 αμερικανούς πολίτες, απαιτώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ την απελευθέρωση του Σάχη, ο οποίος είχε πρόσφατα ανατραπεί και βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για ιατρικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια των 444 ημερών κατάληψης της πρεσβείας, η μόνη προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία και έπρεπε να εκλεγεί στην προεδρία της Αμερικής ο Ρόναλντ Ρίγκαν για να λήξει αναίμακτα το συμβάν…

Πρεσβεία του Ιράν στη Βρετανία: 30 Απριλίου 1980

Την ώρα που οι ιρανοί φοιτητές κρατούσαν ομήρους τους υπαλλήλους της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Τεχεράνη, 6 πάνοπλοι Ιρανοί ορμούσαν στην Πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο και κρατούσαν ομήρους 26 ανθρώπους. Οι αντάρτες διαμαρτύρονταν για την καταπιεστική διακυβέρνηση του Αγιατολάχ Χομεϊνί και απαιτούσαν να απελευθερώσει η Τεχεράνη 91 πολιτικούς κρατουμένους. Η κατάσταση ομηρίας κυλούσε ήρεμα, με τους Ιρανούς να απελευθερώνουν σταδιακά τους ομήρους. Την έκτη μέρα ωστόσο, που σημειώθηκε και η πρώτη δολοφονία ομήρου, οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το κτίριο σκοτώνοντας όλους τους αγωνιστές…

Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό: 18 Απριλίου 1983

Έξι μήνες προτού οι τρομοκράτες σκοτώσουν 241 ανθρώπους σε στρατιωτική βάση της Αμερικής στον Λίβανο, ριζοσπάστες ισλαμιστές τοποθετούσαν βόμβα στην Αμερικανική Πρεσβεία της Βηρυτού σκοτώνοντας 63 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 17 Αμερικανούς. Ήταν μάλιστα από τις πρώτες φορές που χρησιμοποιήθηκε η τακτική του παγιδευμένου οχήματος αυτοκτονίας κατά αμερικανικού στόχου. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ χτυπήθηκε μάλιστα και την επόμενη χρονιά, όταν ένα βαν σε αποστολή αυτοκτονίας έμπαινε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, στερώντας τη ζωή σε 23 ακόμα ανθρώπους.

Πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Περού: 17 Δεκεμβρίου 1996

Κατά τη διάρκεια γιορτής σε διπλανό κτίριο της Ιαπωνικής Πρεσβείας στη Λίμα, κομμουνιστές αντάρτες όρμησαν στο σπίτι του ιάπωνα πρέσβη κρατώντας ομήρους εκατοντάδες αξιωματούχους και διπλωμάτες. Οι αυτονομιστές, μέλη του κινήματος Tupac Amaru Revolutionary Movement, απαιτούσαν την απελευθέρωση φυλακισμένων συντρόφων τους. Όταν οι περουβιανοί κομάντος αποφάσισαν να μπουν στο κτίριο, 126 μέρες μετά, κατάφεραν να σκοτώσουν τους αντάρτες και να απελευθερώσουν τους ομήρους, εκτός από 72 τραγικά θύματα.

Πρεσβείες των ΗΠΑ σε Τανζανία και Κένυα: 7 Αυγούστου 1998

Δύο σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις έπληξαν τις Αμερικανικές Πρεσβείες σε Ναϊρόμπι και Νταρ-Ες-Σαλάμ σκοτώνοντας 224 και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. Οι έρευνες υπέδειξαν ως υπεύθυνο έναν άγνωστο -τότε- τρομοκράτη με το όνομα Οσάμα μπιν Λάντεν! Η αμερικανική κυβέρνηση εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον «εγκέφαλο» του χτυπήματος, το μόνο που κατάφερε ωστόσο ήταν η σύλληψη 4 εκ των βομβιστών, που καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Πρεσβεία της Κίνας στη Γιουγκοσλαβία: 7 Μαΐου 1999

Την ώρα που οι δυνάμεις του NATO εξαπέλυαν αεροπορικές επιδρομές στη δοκιμαζόμενη πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, «αδέσποτος» νατοϊκός πύραυλος χτυπούσε την Κινεζική Πρεσβεία στο Βελιγράδι, σκοτώνοντας 3 κινέζους δημοσιογράφους και τραυματίζοντας άλλους 20. Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την επίθεση ως «ατύχημα», δικαιολογία που δεν έπεισε τις κινεζικές Αρχές, που απαιτούσαν ενδελεχή έρευνα του επιχειρησιακού «λάθους». Ως αντίδραση, κινέζοι διαδηλωτές πετροβόλησαν την Αμερικανική Πρεσβεία στο Πεκίνο…

Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ινδονησία: 9 Σεπτεμβρίου 2004

Καμικάζι αυτοκτονίας, που υποτίθεται ότι συνδέονταν με την αλ-Κάιντα, πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από την Αυστραλιανή Πρεσβεία στην Τζακάρτα σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 200. Έξι άντρες κατηγορήθηκαν τελικά ως εμπλεκόμενοι στο τρομοκρατικό χτύπημα, που ήρθε ως απάντηση στη στρατιωτική εμπλοκή της Αυστραλίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Πρεσβεία της Δανίας στο Πακιστάν: 2 Ιουνίου 2008

Με το που δημοσιεύουν οι εφημερίδες της Δανίας αμφιλεγόμενα σχέδια του Μωάμεθ για δεύτερη φορά, η αλ-Κάιντα απάντησε πυροδοτώντας παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από την Πρεσβεία της Δανίας. Η ισχυρή έκρηξη σκότωσε επιτόπου 6 άτομα, αφήνοντας έναν πελώριο κρατήρα έξω ακριβώς από την είσοδο της πρεσβείας…

Πρεσβεία της Ινδίας στο Αφγανιστάν: 7 Ιουλίου 2008

Καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα σε όχημα έξω ακριβώς από τις πύλες της Ινδικής Πρεσβείας στην Καμπούλ, κόβοντας το νήμα της ζωής σε 60 ανυποψίαστους ανθρώπους που έκαναν τα ψώνια τους σε γειτονική υπαίθρια αγορά. Η Ινδία -και αργότερα η Αμερική- θα κατηγορούσε τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες για εμπλοκή στη βομβιστική επίθεση, φουντώνοντας έτσι την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες…

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη: 17 Σεπτεμβρίου 2008

Σε μια καλά συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση, μαχητές της ελευθερίας επιτέθηκαν στην κύρια είσοδο της πρεσβείας με οπλοπολυβόλα και ρουκετοβόλα, ενώ δύο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα πυροδοτήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Ο θλιβερός απολογισμός μετρούσε 17 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση είδε αμέσως πίσω από το χτύπημα τα ίχνη της αλ-Κάιντα. Ως απάντηση, την επόμενη μέρα οι Αρχές της Υεμένης συνέλαβαν 25 άτομα για συμμετοχή στο ένοπλο χτύπημα…