Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ τη χρηματοδότηση ορισμένων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, έως τις 8 Φεβρουαρίου για να αποφευχθεί μια παράλυση κυβερνητικών υπηρεσιών από αύριο Παρασκευή το βράδυ.

Η Γερουσία υιοθέτησε χθες Τετάρτη το βράδυ προσωρινό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης περίπου του ενός τετάρτου των κυβερνητικών λειτουργιών, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται ωστόσο η χρηματοδότηση της ανέγερσης τείχους στη μεθόριο ΗΠΑ-Μεξικού για την οποία έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να προσπαθήσει να εγκρίνει το προσωρινό αυτό νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των κυβερνητικών υπηρεσιών πριν από την διορία που υπάρχει μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα, οπότε εκπνέει η ισχύς της τρέχουσας χρηματοδότησης, ενώ αυτό θα πρέπει επίσης να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τραμπ πριν από την εκπνοή της διορίας αυτής.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε στους Γερουσιαστές ότι το κείμενο που κατατέθηκε χθες από τους Ρεπουμπλικάνους θα προσφέρει «τους απαραίτητους πόρους για να συνεχιστούν κανονικά οι λειτουργίες έως τις 8 Φεβρουαρίου».

Η πρωτοβουλία αυτή αποτρέπει το κλείσιμο πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμβουλοι στον Λευκό Οίκο δήλωσαν σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι διατεθειμένος να επικυρώσει το μέτρο αυτό, μολονότι έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό αν το Κογκρέσο δεν αποδεσμεύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο αποτελούσε και μια από τις βασικές δεσμεύσεις του κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Γερουσία χθες δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του έργου αυτού.