Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κόσοβο, που κατέθεσε η Σερβία, χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το «ζήτημα για το καθεστώς του Κοσόβου έχει πλέον κλείσει οριστικά και ανήκει στο παρελθόν».

Ο κ. Μέτα, ακόμη, χαιρέτισε την απόφαση του Βελιγραδίου για την τροποποίηση του αρχικού κειμένου του ψηφίσματος και την επίτευξη συμβιβασμού με την Ε.Ε.

«Ελπίζουμε ότι τώρα μπορεί να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου προς όφελος της σταθερότητας της περιοχής και της καλυτέρευσης της ζωής των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Μέτα.

Αλβανοί πολιτικοί αναλυτές στο Κόσοβο εξέφραζαν σήμερα την άποψη ότι η Πρίστινα «έχασε την ευκαιρία» να εκμεταλλευτεί τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και πρόσθεταν ότι με την υιοθέτηση του κοινού ψηφίσματος Σερβίας-Ε.Ε. από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έρχονται «δύσκολες μέρες» για το Κόσοβο.

«Ξοδεύτηκε πολύ ενέργεια για να τροποποιήσει η Σερβία το κείμενο του ψηφίσματος. Νομίζω ότι παράλληλα με το ψήφισμα της Σερβίας έπρεπε να προωθηθεί και ένα δεύτερο ψήφισμα από τους φίλους του Κοσόβου, με το οποίο θα επιβεβαιωνόταν η ανεξαρτησία του Κοσόβου, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής, Ιλιρ Ντέντα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην διάρκεια του προσεχούς διαλόγου μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, το Κόσοβο θα δεχτεί διεθνείς πιέσεις για να προβεί σε υποχωρήσεις και να παραχωρήσει αυτονομία στο βόρειο Κόσοβο, καθώς και ειδικό εδαφικό καθεστώς για τα ορθόδοξα μνημεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο.

Ο αναλυτής Νετζμεντίν Σπαχίου εκτίμησε ότι με την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Σερβίας από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ έρχονται «πιο δύσκολες μέρες» για το Κόσοβο.