Μακρά και κοπιαστική θα είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κλιμακώνονται με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Κυριακή, στην οποία αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ώρα που οι επικριτές της Μέι την καλούν να επαναδιαπραγματευτεί την προσωρινή συμφωνία, η ίδια ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εντός της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, κυρίως για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα είναι μια πολύ κοπιαστική εβδομάδα στις Βρυξέλλες» προειδοποίησε σήμερα το πρωί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Μπλίμελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει κατά το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, πριν συνεδριάσει με τους ομολόγους του λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία για τη βρετανική αποχώρηση. «Ξεκινάω από την αρχή ότι η συνθήκη του διαζυγίου, όπως έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι, θα υιοθετηθεί» δήλωσε ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις για σημεία του κειμένου των σχεδόν 600 σελίδων που εκπονήθηκε από τις διαπραγματευτικές ομάδες της Βρετανίας και της ΕΕ.

Η δυνατότητα να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, στη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμένει εκ των πραγμάτων στους κόλπους της ΕΕ, είναι το μόνο σημείο που είναι ακόμη ανοικτό για συζήτηση αναφορικά με το πώς θα γίνει το διαζύγιο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η περίοδος αυτή προβλέπεται αυτή τη στιγμή στην προσωρινή συμφωνία αποχώρησης να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020, όμως ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ φέρεται ότι έχει προτείνει να μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

«Οφείλουμε να είμαστε σαφείς όσον αφορά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή, όπως είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία» επέμεινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Χώρες όπως η Γαλλία, οι οποίες θα επιθυμούσαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο ζήτημα της διαχείρισης της αλιείας, δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία εξαιτίας του ζητήματος αυτού, γνωρίζοντας πως οι Βρετανοί θα μπορούσαν με τη σειρά τους να παρουσιάσουν νέα αιτήματα.

Θα είναι «μια εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων» εκτιμά η Μέι. Όπως και οι 27, παραδέχτηκε ωστόσο πως η ουσία των διαπραγματεύσεων που απομένει να διεξαχθούν θα αφορούν όχι τη συνθήκη αποχώρησης, αλλά την «πολιτική διακήρυξη» για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ, η οποία θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία χωρισμού. «Περιμένω ότι θα εκπονήσουμε τις πλήρεις και οριστικές λεπτομέρειες του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεών μας» διαβεβαίωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει για αύριο τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της «πολιτικής διακήρυξης» που θα καθορίσει αυτό το πλαίσιο. Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα σχεδιάσουν σ’ αυτό το περίγραμμα της μελλοντικής σύμπραξής τους, την οποία δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται επισήμως παρά μόνο αφού φύγει επισήμως το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 30 Μαρτίου 2019.

Πριν συμβεί αυτό, τα δύο μέρη θα πρέπει να ολοκληρώσουν οριστικά τη συμφωνία τους. Οι 27 πρέπει να την εγκρίνουν την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής τους στις Βρυξέλλες. Θα μένει στη συνέχεια να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη μια πλευρά και από το βρετανικό κοινοβούλιο από την άλλη.

Η βρετανική κοινοβουλευτική επικύρωση απέχει ακόμη από το να θεωρείται δεδομένη, με φόντο βαθιές διαιρέσεις της πολιτικής τάξης της χώρας σχετικά με τον τύπο του Brexit που επιθυμεί.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται έτσι υπό την απειλή μιας πρότασης μομφής και υπό την πίεση της σκληρής πτέρυγας των οπαδών του Brexit που απαιτούν να μπορέσουν να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία, την οποία θεωρούν απαράδεκτη.

Ορισμένοι εκτιμούν πράγματι ότι θυσίασε την κυριαρχία της χώρας αποδεχόμενη την προοπτική τελεωνειακής ένωσης αόριστης διάρκειας με την ΕΕ ως ύστατη λύση για να αποτραπεί η επιστροφή σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αν δεν τροποποιηθεί, θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «κράτος υποτελές» στην ΕΕ.