Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εάν δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ.

«Εάν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ» δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο ΠΟΕ ιδρύθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικό τρόπο. Χαρακτήρισε τη συμφωνία του 1994 για τη δημιουργία του ΠΟΕ «τη χειρότερη συμφωνία που έγινε ποτέ» αν και αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ είχαν κάποιες ευνοϊκές αποφάσεις τον τελευταίο χρόνο.

Η προειδοποίησή του περί απόσυρσης από τον οργανισμό δείχνει τη σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου στο εμπόριο και το σύστημα ελεύθερου εμπορίου που το ΠΟΕ επιβλέπει, όπως σημειώνει το BBC.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον εμποδίζει το τελευταίο διάστημα την εκλογή νέων δικαστών στην επιτροπή επίλυσης διαφορών του Οργανισμού, κάτι που μπορεί να μπλοκάρει τη δυνατότητα έκδοσης αποφάσεων.

Η μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ είναι με την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρος να έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλο αριθμό προϊόντων που εισάγονται από τη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τον Bloomberg, πιθανός τρίτος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης την επόμενη εβδομάδα.

Η Κίνα έχει απαντήσει επιβάλλοντας κι εκείνη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας που εισάγονται στη χώρα, ενώ έχει προσφύγει και στον ΠΟΕ.