Με κουστούμι, χωρίς γραβάτα, φορώντας γυαλιά ηλίου, στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου Χόντα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ οδηγεί από το κέντρο της Δαμασκού προς τη συνοικία Τζισρίν της ανατολικής Γούτας, που κατέλαβε ο στρατός αργά την Παρασκευή, για να συναντήσει στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Σε μια επίδειξη νίκης, με φόντο ερείπια, κτίρια με τρύπες από όλμους, περνώντας πλάι από αμάχους που αποχωρούσαν από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα, ο Σύρος πρόεδρος λέει στο ερασιτεχνικό βίντεο, με κάμερα μέσα στο αυτοκίνητο, ότι είναι πλέον πιο εύκολο να ταξιδεύεις σε ολόκληρη τη χώρα, περιγράφοντας το δρόμο που μέχρι πρόσφατα ήταν κλειστός από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

«Όταν βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέφουν στο κράτος, επιβεβαιώνει αυτό που λέμε: αυτοί οι άνθρωποι θέλουν το κράτος, το κράτος είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων», τονίζει οδηγώντας προς τον θύλακα από τα ανατολικά, κατεύθυνση από την οποία ξεκίνησε πριν ένα μήνα η επιθετική εκστρατεία του συριακού στρατού για την ανακατάληψη του θύλακα.

Η μακροπρόθεσμη πρόκληση της Συρίας θα είναι η «επανένταξη» των παιδιών που μεγάλωσαν υπό την εξουσία των ανταρτών, σημειώνει ο Άσαντ. «Αυτή η γενιά έζησε πέντε χρόνια με σκοτεινές σκέψεις και με στοιχεία που μοιάζουν με μέρες του Μεσαίωνα», είπε.

Χρειάζεται να επανέλθουν «στο σωστό δρόμο». Η χαμένη τους εκπαίδευση ήταν το τίμημα του πολέμου. «Δεν μπορεί να αποφευχθεί με κάθε τρόπο».

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής ο Άσαντ αναφέρεται στην αυξανόμενη δύναμη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε στρατιώτες να τον υποδέχονται με ζητωκραυγές, με καπνό να φαίνεται σε απόσταση, ενώ δεκάδες χιλιάδες άμαχοι ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα μέσα από ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Στη γραμμή του πυρός στην Ανατολική Γούτα… Ο πρόεδρος Άσαντ με ήρωες του Συριακού Αραβικού στρατού», έγραφε η λεζάντα δίπλα σε φωτογραφίες του ανάμεσα σε πλήθος ανδρών με στρατιωτικές στολές, που αναρτήθηκαν χθες σε λογαριασμό του προέδρου στο Telegram.

Ενώ τα τελευταία χρόνια του επταετούς πολέμου, ο Άσαντ έχει εμφανιστεί να ταξιδεύει στη Συρία, είναι ασυνήθιστο να επισκέπτεται περιοχές κοντά στο πολεμικό μέτωπο, όπως έκανε χθες.

Ένα από τα αρκετά σημάδια της αυξημένης αυτοπεποίθησής του, ήταν η κυκλοφορία πέρσι ενός χαρτονομίσματος με την εικόνα του, για πρώτη φορά μετά από την άνοδό του στην προεδρία το 2000.