Για πρώτη φορά εμφανίστηκε σήμερα σε δικαστήριο κοντά στην Άγκυρα στο πλαίσιο της κύριας δίκης του για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη ακροαματική διαδικασία της δίκης, που συνενώνει περίπου τριάντα υποθέσεις, πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου αλλά ο Ντεμιρτάς είχε αρνηθεί τότε να εμφανιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης όπως είχε διατάξει το δικαστήριο.

«Μέχρι σήμερα, δεν είχα την παραμικρή ένδειξη ότι θα έχω δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε σήμερα ο Ντεμιρτάς στο δικαστήριο, σύμφωνα με τουίτ του κόμματός του, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο Ντεμιρτάς, 44 ετών, συνελήφθη με άλλους περίπου δώδεκα βουλευτές του HDP τον Νοέμβριο του 2016, όταν οι διώξεις που είχαν ξεκινήσει μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 επεκτάθηκαν στους φιλοκουρδικούς κύκλους. Κατηγορούμενος κυρίως για διεύθυνση «τρομοκρατικής οργάνωσης», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υποκίνηση στη διάπραξη εγκλημάτων», ο Ντεμιρτάς, που έχει σπουδάσει Νομικά, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 142 ετών.

Κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι «δαιμονοποίησε» το HDP ώστε να μπορέσει να περάσει μια συνταγματική μεταρρύθμιση που έδινε εκτεταμένες εξουσίες στον πρόεδρο και εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017, και στην οποία το φιλοκουρδικό κόμμα ήταν σφόδρα αντίθετο.

«Είτε είμαστε στη φυλακή είτε είμαστε ελεύθεροι, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτής της χώρας», πρόσθεσε. Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος έως την Κυριακή του HDP μαζί με τη Σέρπιλ Κεμάλμπεϊ. Κατά το συνέδριο, που διεξήχθη την Κυριακή, αντικαταστάθηκαν στην ηγεσία του κόμματος από τον Σεζάι Τέμελι και την Πέρβιν Μπούλνταν, που ήταν παρόντες σήμερα στο ακροατήριο.

«Είναι μια δίκη εντελώς πολιτική (…) γι’ αυτό σκεπτόμαστε πως όσο δεν λαμβάνεται μια πολιτική απόφαση, αυτές οι άδικες διώξεις δεν θα σταματήσουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους δικηγόρους του Ντεμιρτάς, ο Μπαϊράμ Αρσλάν.

Εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, μεταξύ των οποίων ο Γερμανός πρεσβευτής Μάρτιν Έρντμαν, δεν έλαβαν άδεια για να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία που διεξαγόταν στο σωφρονιστικό σύμπλεγμα Σιντζάν, κοντά στην Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο στον οποίο επίσης δεν δόθηκε άδεια εισόδου. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Όμως το κόμμα αρνείται τις κατηγορίες αυτές και δηλώνει πως έχει τεθεί στο στόχαστρο λόγω της σθεναρής εναντίωσής του στον πρόεδρο Ερντογάν. Εκτός από τον Ντεμιρτάς, οκτώ βουλευτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή και επτά έχουν παυθεί από βουλευτές, σύμφωνα με το HDP.

Η Σέρπιλ Κεμάλμπεϊ, πρώην συμπρόεδρος του HDP, συνελήφθη χθες επειδή επέκρινε την επιχείρηση που πραγματοποιεί η Άγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, η οποία θεωρείται από τις τουρκικές αρχές παρακλάδι του PKK. Ξεκίνησε σήμερα απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί κατά «της άδικης και παράνομης κράτησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το HDP.