Νομοσχέδιο για τη μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν είναι όμως βέβαιο πως θα έχει την ίδια τύχη και στη σημερινή ψηφοφορία στη Γερουσία.

Όπως μεταδίδει το CNN, δεκαεπτά Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι δεν θα το ψηφίσουν ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε με τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων και χωρίς την βοήθεια των Δημοκρατικών.

Από την άλλη μεριά, για την ψήφισή του από την Γερουσία, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ έχει άμεση ανάγκη από τις θετικές ψήφους των Δημοκρατικών.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν το προτεινόμενο νομοσχέδιο εγκρίνοντας τις δαπάνες του προγράμματος υγείας για τα παιδιά, ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια ενέργεια για την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ, όταν ήταν παιδιά. Οι μετανάστες αυτές προστατεύονται από την εφαρμογή του ειδικού προγράμματος DACA, το οποίο εκπνέει την 5η Μαρτίου.

Ο Μακόνελ έχει καταρτίσει έκτακτα σχέδια δράσης προκειμένου να κρατήσει σε συνεδρίαση της ολομέλεια της Γερουσίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί αντιδράσουν αρνητικά. Κι ενώ έχει από τη μία πλευρά την έγνοια των Δημοκρατικών, βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις αντιδράσεις ορισμένων Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, οι οποίοι έχουν απειλήσει ότι θα καταψηφίσουν το ίδιο νομοσχέδιο.