Βίαιες μάχες σημειώνονταν σήμερα το απόγευμα κοντά στο Μπάνι Ουάλιντ, ένα από τα τελευταία προπύργια των πιστών στον πρώην ισχυρό άνδρα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, νοτιοανατολικά της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο διοικητής των δυνάμεων των νέων αρχών της Λιβύης, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει από το μέτωπο.

«Βίαιες μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις μας και τους πιστούς στον Καντάφι γίνονται σε τομείς που βρίσκονται πολύ κοντά στο Μπάνι Ουάλιντ», δήλωσε ο διοικητής Αμπντάλα αλ Χζάμι, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή αύριο της διορίας που έδωσαν οι νέες αρχές της χώρας στις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι στην περιοχή αυτή να καταθέσουν τα όπλα.

Ενόψει της εκπνοής της διορίας αυτής, οι αντικαθεστωτικοί αποστέλλουν σήμερα ενισχύσεις. Αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν πυρομαχικά, όπλα και ενόπλους περνούν αδιάκοπα από την οδική αρτηρία που οδηγεί στο Μπάνι Ουάλιντ, ενώ και ασθενοφόρα πηγαίνουν σε περιοχές κοντά στην πόλη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ κατέστρεψε εξάλλου σήμερα δύο πυραύλους Scud που είχαν τοποθετηθεί μέσα σε υπόστεγο που εντοπίστηκε κοντά στο Μπάνι Ουάλιντ.

Η παρουσία των βαλλιστικών αυτών πυραύλων μικρού βεληνεκούς αποκαλύφθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ “τις τελευταίες 24 ώρες”, εξηγεί σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ο Καναδός συνταγματάρχης Ρολάν Λαβουά.

“Περίπου στις 06:00 τοπική ώρα, ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ έβαλε στόχο την αποθήκη όπου βρίσκονταν οι πύραυλοι. Η βολή ήταν επιτυχής και οι πύραυλοι καταστράφηκαν”, σημειώνει.

Την ίδια ώρα στρατιώτες πιστοί στον Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα αντεπίθεση στην Κόκκινη Κοιλάδα, η οποία βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης.

Οι στρατιώτες που είναι πιστοί στον Καντάφι επιτέθηκαν με ρουκέτες και βλήματα όλμου, όπως και πεζή από αμμόλοφους, ταυτοχρόνως στην κύρια οδική αρτηρία και τη γύρω έρημο.

Η Κόκκινη Κοιλάδα, τον έλεγχο της οποίας πήραν χθες οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, συνιστά μία από τις κύριες γραμμές άμυνας των υποστηρικτών του συνταγματάρχη Καντάφι πριν από το σημαντικό προπύργιό τους, τη Σύρτη.

Η αντεπίθεση αυτή άρχισε ταυτοχρόνως με την άφιξη μιας αυτοκινητοπομπής περίπου 10 οχημάτων των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, η οποία βρίσκεται εφεξής στην ανατολική έξοδο της Κόκκινης Κοιλάδας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Τουαρέγκ στο Νίγηρα δήλωσε σήμερα ότι στρατηγοί προσκείμενοι στον Καντάφι βρίσκονται τώρα στη Μπουρκίνα Φάσο, αφού διήλθαν από το έδαφος του Νίγηρα.

«Πριν από τρεις με τέσσερις εβδομάδες, κάποιοι στρατηγοί και υψηλόβαθμα στελέχη που πρόσκεινται στον Καντάφι εισήλθαν στο Νίγηρα από το Αγκαντέζ», στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε η ίδια πηγή, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των στρατηγών αυτών.

“Μετά τη διαμονή τους στην Τάχουα, περιοχή που γειτονεύει με το Αγκαντέζ, συνέχισαν το δρόμο τους προς τη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, όπου προχώρησαν σε σημαντικές τραπεζικές συναλλαγές στην Bisic (μια λιβυκή τράπεζα), προτού συνεχίσουν το δρόμο τους και μεταβούν στη (γειτονική) Μπουρκίνα Φάσο”, κατέληξε.

Παράλληλα ο ιμάμης που έκανε την προσευχή της Παρασκευής στην Τρίπολη υπογράμμισε σήμερα ενώπιον χιλιάδων πιστών “τον ισλαμικό χαρακτήρα” που πρέπει να έχει η Λιβύη την μετά Καντάφι εποχή.

«Πρέπει να υπογραμμίσουμε τον ισλαμικό χαρακτήρα του νέου λιβυκού κράτους», δήλωσε ο σεΐχης Άμπντελ Γάνι Αμπού Γκρας, προσθέτοντας ότι «η μελλοντική Λιβύη θα πρέπει να κυβερνάται σύμφωνα με τη σαρία”, τον ισλαμικό νόμο.

Ο ιμάμης τάχθηκε επίσης υπέρ της εθνικής ενότητας. “Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα, η οποία είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της επανάστασης, η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις”, κατέληξε.