Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να φύγει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το ενδεχόμενο ενός θρησκευτικού πολέμου στους κόλπους του μουσουλμανικού κόσμου να είναι πια ορατός μετά και την εκτέλεση του εμβληματικού σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ από τη σουνιτική βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Ο θάνατος του Αλ Νιμρ φέρνει στην επιφάνεια το βαθύ σεκταριστικό ρήγμα στα καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου μεταξύ σιιτών και σουνιτών και ουσιαστικά απειλεί να γίνει ο δαυλός στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής που αναζητά βαλβίδα αποσυμπίεσης εξαιτίας της της δράσης των τζιχαντιστών, με την σιωπηρή υποστήριξη σουνιτικών κέντρων εξουσίας με επίκεντρο το Ριάντ.

Η όξυνση της διαμάχης μεταξύ σουνιστών και σιιτών μπερδεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στο παζλ της Μέσης Ανατολής, την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητά λύση αφενός για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αφετέρου για την ομαλοποίηση της κατάστασης στο μεσανατολικό. Η κατάσταση έχει φυσικά προκαλέσει την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δέχτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, να προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι σφοδρές αντιδράσεις δεν περιορίζονται σε αυτές του Ιράν και του Ιράκ, αλλά λαμβάνουν ευρύτερες διαστάσεις συμπεριλαμβάνοντας ολόκληρο το σιιτικό μουσουλμανικό κόσμο ακόμη και εντός της Σαουδικής Αραβίας, με το επίκεντρο των συγκρούσεων να βρίσκεται στο Κατίφ, γενέτειρα του αλ Νιμρ. Ενδεικτικό των διαστάσεων χιονοστιβάδας που παίρνουν οι αντιδράσεις είναι τόσο οι αναταραχές στο Μπαχρέιν για δεύτερη συνεχή ημέρα, όσο και η οργή της σιιτικής Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται ήδη κατά των σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους, που όλο και περισσότεροι συνδέουν με την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ανακοίνωσή του για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, η Τεχεράνη κατηγορεί ευθέως το Ριάντ ότι υποστηρίζει τους «εξτρεμιστές» του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί του σουνιτικού βασιλείου θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατο του Αλ Νιρμ.

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ιράν είναι πως έχει φτάσει τα όρια της υπομονής της, είπε χθες μια πηγή ενήμερη με το σκεπτικό της σαουδικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Adel bin Ahmed Al-Jubeir, έρχεται μετά τα όσα ακολούθησαν την εκτέλεση από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Αλ Νιρμ, μαζί με άλλα 46 άτομα που κατηγορούνταν για «τρομοκρατία» και συμμετοχή στους κόλπους της Αλ Κάιντα.

«Φτάνει πιά. Ξανά και ξανά, η Τεχεράνη χλευάζει τη Δύση. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα γιά αυτό», είπε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας. «Τους σαουδάραβες δεν τους νοιάζει εάν κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θυμώσουν».

Το Ιράν εκτιμά πως η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη, έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών του Ριάντ, δεν θα καταφέρει να κάνει να ξεχαστεί το «μεγάλο λάθος» που είναι η εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Αποφασίζοντας να διακόψει τις (διπλωματικές) σχέσεις της, η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κάνει να ξεχαστεί το μεγάλο λάθος της εκτέλεσης ενός θρησκευτικού αξιωματούχου» σιίτη, του Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, δήλωσε ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το Irna.

Πρόσθεσε πως «οι σαουδάραβες διπλωμάτες στην Τεχεράνη και στη Μασάντ (βορειοανατολικό Ιράν) δεν υπέστησαν καμία ζημιά» όταν οργισμένα πλήθη επιτέθηκαν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται στις δύο πόλεις αντίστοιχα.

Αντιδρώντας σε αυτές τις βιαιότητες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Ιράν. Έδωσε διορία «48 ωρών στα μέλη της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανακοίνωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ Αλ-Τζουμπέιρ.

Για τον ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται το Irna, «στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία διέπραξε επίσης ένα στρατηγικό λάθος υιοθετώντας βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις που προκάλεσαν την αβεβαιότητα και την επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή».

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ριάντ ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλη την περιοχή, ιδίως στη Συρία.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι «έπληξε τα συμφέροντα του ίδιου του λαού της και των μουσουλμανικών λαών της περιοχής με τη συνωμοσία για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου». Το Ιράν υποστηρίζει πως το Ριάντ έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, διατηρώντας την παραγωγή του σε πολύ υψηλό επίπεδο.

«Σήμερα, το νέο στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτέλεση του μάρτυρα αγιατολάχ, του σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, που ήταν ένας σπουδαίος θρησκευτικός αξιωματούχος ο οποίος ανήκε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο σε μία χώρα», πρόσθεσε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Μπαχρέιν

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών στο Μπαχρέιν, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας σκάγια εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις βομβών μολότοφ, γνωστοποίησαν αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες.

Οργή από Χεζμπολάχ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα καταδίκασε σήμερα την εκτέλεση από το Ριάντ του εξέχοντος σιίτη ιερωμένου και επισήμανε ότι ο θάνατος του σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ δεν μπορεί να «αντιμετωπιστεί ελαφρά τη καρδία».

«Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα φοβερό γεγονός, ένα τεράστιας σημασίας γεγονός που οι Αλ Σαούντ δε λαμβάνουν σοβαρά υπόψη… ωστόσο πρόκειται για ένα γεγονός που δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ελαφρά τη καρδία» τόνισε ο Νασράλα σε μια ομιλία που προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο της σιιτικής οργάνωσης Al Manar.

Ποιος ήταν ο αλ Νιμρ

Ο αλ-Νιμρ ήταν ένας από τους 47 ανθρώπους που εκτελέστηκαν το Σάββατο στη Σαουδική Αραβία, στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση από το 1980, όταν 63 ισλαμιστές εκτελέστηκαν για την εμπλοκή τους στην κατάληψη του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκα το προηγούμενο έτος.

Οι περισσότεροι από τους 47 θανατοποινίτες ήταν ισλαμιστές τρομοκράτες που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στην εκστρατεία τρόμου που εξαπέλυσε η αλ-Κάιντα στο σουνιτικό βασίλειο την τετραετία 2003-2006, σε μία προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς της χώρας. Οι περισσότεροι ήταν σουνίτες.

Ωστόσο, ανάμεσα στους καταδικασθέντες βρίσκονταν και τέσσερα άτομα που ανήκαν στη σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας. Η σιιτική κοινότητα, που κατοικεί επί το πλείστον στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου, είχε εξεγερθεί το 2011 με αφορμή την Αραβική Άνοιξη, ζητώντας ίσα δικαιώματα.

Ο Αλ-Νιμρ ήταν μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της εξέγερσης. Συνελήφθη το 2012 και χαρακτηρίστηκε από το Ριάντ ως υποκινητής αντικαθεστωτικών ενεργειών. Ο κληρικός και οι υπόλοιποι σιίτες σύντροφοί του κατηγορήθηκαν για ενέργειες κατά των Αρχών, όπως επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.