Η ανταποκρίτρια του Mega στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, γράφει στην aixmi πληροφορίες και φήμες που κυκλοφορούν στη Γαλλία σχετικά με την υπόθεση Στρος-Καν.

Μόνο με πολιτικοικονομικό θρίλερ του Χόλυγουντ, θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν από τις 15 Μαΐου έως τις 4 Ιουλίου στον Ντομινίκ Στρος Καν, τον άλλοτε ισχυρότερο άνδρα του πλανήτη μετά τον Μπάρακ Ομπάμα. Όπως παρακολουθήσαμε σχεδόν σε απευθείας μετάδοση από τη Νέα Υόρκη, σε λιγότερο από ένα 24ωρο τερματίστηκε άδοξα η θητεία του στο ΔΝΤ, καταστράφηκαν οι προεδρικές του φιλοδοξίες στη Γαλλία, κλονίστηκε η σχέση του με τη βαθύπλουτη σύζυγο του Αν Σενκλέρ -παρόλο που εξαιτίας της δικαστικής περιπέτειας κάνουν τα πάντα για να δείξουν ενωμένοι.

Η είδηση της νεκρανάστασής του ήρθε να δικαιώσει και την πλειοψηφία των Γάλλων (περίπου το 75%) που δήλωναν, εξ αρχής, ότι δεν πιστεύουν τους ισχυρισμούς της καμαριέρας και χαρακτήριζαν σκευωρία την όλη ιστορία.

Ξεκινώντας από τους Αμερικάνους και φθάνοντας ως τους Ρώσους και τη Γαλλική Δεξιά, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που θα μπορούσαν -αν ήθελαν- να τον παγιδεύσουν και να τον εξουδετερώσουν. Τα γαλλικά ΜΜΕ δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού.

Η επικρατέστερη και, ίσως πιο σοβαρή, θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «δάχτυλο» των Αμερικάνων και της CIA και «δένει» με την οικονομική παρακμή της Ευρώπης.
Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο Στρος Καν, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν είχε μόνο φίλους. Οι Αμερικάνοι είχαν δει με πολύ «άσχημο» μάτι την αναθεώρηση του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού Status quo που προωθούσε ως διευθυντής του ΔΝΤ για μια καλύτερη ανακατανομή των εισοδημάτων και μεγαλύτερο έλεγχο των χρηματαγορών. Γεγονός που, από πολύ νωρίς, είχε επισημανθεί σε πολλές ξένες και ελληνικές ιστοσελίδες και μπλογκς.

Παράλληλα, ο Στρος Καν προετοίμαζε την διαδοχή του στο ΔΝΤ. Επιθυμούσε, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, να υποστηρίξει υποψήφιο των αναδυόμενων οικονομιών, γεγονός που εν μέσω οικονομικού Αρμαγεδώνα δεν συνέφερε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Το χειρότερο, όμως, φαίνεται πως ήταν ο φόβος των Αμερικάνων ότι σκόπευε πριν κλείσει την πόρτα του ΔΝΤ να αμφισβητήσει την κυριαρχία του αποδυναμωμένου δολαρίου ως παγκοσμίου νομίσματος, τη στιγμή που η Αμερική αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης του χρέους.

Όπως υπογραμμίζει σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Les Echos, ο Γάλλος δημοσιογράφος Jean Marc Vittori, από τον Απρίλιο του 2011 και ενώ η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην ελληνική κρίση, το ΔΝΤ άρχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ .

«Είναι επιτακτική η ανάγκη επαναφοράς της αμερικανικής δημοσιονομικής πολιτικής σε ένα βιώσιμο πλαίσιο μεσοπρόθεσμα, ώστε να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση των αγορών και η χώρα να μην κηρύξει στάση πληρωμών -γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του πλανήτη»- επισημαίνεται εκείνη την περίοδο σε δύο διαδοχικές εκθέσεις που φέρουν την υπογραφή του Στρος Καν.

Με λίγα λόγια, το μήνυμα προανήγγειλε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της πρώτης σε μέγεθος οικονομίας παγκοσμίως, η οποία θα παρασύρει αυτόματα μαζί της και τις υπόλοιπες φαινομενικά ισχυρές χώρες.

Η σύλληψη και η απερίγραπτη διαπόμπευση του Στρος Καν έγινε, λοιπόν, την κατάλληλη στιγμή -υπογραμμίζουν ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές στη Γαλλία…

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και την προηγουμενη εβδομάδα ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τις επισημάνσεις του ΔΝΤ για την ανησυχητική κατάσταση και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την Αμερικανική Οικονομία… (Στο μεσοδιάστημα οι Αμερικάνοι ανενόχλητοι βρήκαν το χρόνο να κόψουν δολάρια – χωρίς ικανοποιητικό αποθεματικό αντίκρισμα π.χ. σε χρυσό).

Απο την άλλη, δεν θεωρείται τυχαίο ότι προσωρινά τα ηνία του ΔΝΤ ανέλαβε ο Αμερικανός John Lipsky, τον οποίο διαδέχθηκε η υπάκουη στον φιλοαμερικανό Σαρκοζί, Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι την υποψηφιότητά της υποστήριξαν διακριτικά αλλά με σθένος ο Μπαράκ Ομπάμα, η Wall Street και ολοκληρο το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα…

Ιδιαίτερη σημασία στις αναλύσεις της συνωμοσιολογίας δίνεται από τα γαλλικά ΜΜΕ και στο γεγονός ότι ένα 24ωρο μετά την επίσημη ανακοίνωση της νέας επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ, ο Στρος Καν απο θύτης έγινε θύμα!

Της Μαρίας Δεναξά από την aixmi.gr