Επιστημονικές παρατηρήσεις στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού δεν έχουν εντοπίσει ραδιενεργή μόλυνση που θα επέβαλλε την απαγόρευση της αλιείας και της κατανάλωσης φέτος 400.000 τόνων σολομού από τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ένας ρωσικός κρατικός οργανισμός.

«Από την αρχή των παρατηρήσεων της ραδιενέργειας στα μέσα Μαρτίου, από επιστημονικά πλοία, καμία υπέρβαση των επιτρεπόμενων ανώτατων επιπέδων ραδιενέργειας δεν παρατηρήθηκε στον αέρα, στο νερό ή στα αλιεύματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιστημονικό κέντρο μελέτης της αλιείας στην Άπω Ανατολή (Tinro).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ρευμάτων στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και στα ρωσικά ύδατα, δεν υπάρχει καμία απειλή για την αλιεία», μετά από το δυστύχημα στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα θέματα της ασφάλειας του σολομού του Ειρηνικού, ένα είδος μαζικής εκμετάλλευσης, που ζει ή μεταναστεύει στα ύδατα του βορειοδυτικού Ειρηνικού», προτίθεται στην ανακοίνωση.

Ο οργανισμός τονίζει ότι πρόσθετες δειγματοληψίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο-Ιούλιο για να ελέγξουν τη ραδιενέργεια των σολομών κατά τη μαζική τους άφιξη κοντά στις ακτές της ρωσικής Άπω Ανατολής για την αναπαραγωγή τους στα ποτάμια της περιοχής.

Μια ποσόστωση αλίευσης 402.000 τόνων άγριου σολομού του Ειρηνικού έχει καθοριστεί για τους ρώσους αλιείς για το τρέχον έτος. Οι Ρώσοι καταναλώνουν πολλά αυγά σολομού, που ονομάζονται «κόκκινο χαβιάρι».

Το δυστύχημα της ιαπωνικής πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα 1, που βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού και επλήγη στις 11 Μαρτίου από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό, προκάλεσε τη ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό χιλιάδων λίτρων ραδιενεργού ύδατος.