Tην αιτία πίσω από τους θανάτους περίπου 400 ατόμων τα τελευταία 30 χρόνια πιστεύει ότι βρήκε ομάδα Κινέζων επιστημόνων μετά από πενταετείς έρευνες: ένα αθώο στην όψη μανιτάρι, γνωστό ως «Μικρό Λευκό».

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, κάτοικοι όλων των ηλικιών σε χωριά της νοτιοδυτικής Κίνας πέθαιναν ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή.

Η έρευνα οδήγησε τους επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κίνας σε απόμερα χωριά, διασκορπισμένα στα υψίπεδα της επαρχίας Γιουνάν.

Οι επιστήμονες αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, όπως το πλήθος διαφορετικών διαλέκτων που μιλούσαν οι κάτοικοι των χωριών, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και η δυσκολία στην διεξαγωγή νεκροψιών λόγω του βιαστικού ενταφιασμού των πτωμάτων.

Ωστόσο μετά τον πρώτο χρόνο, οι ερευνητές κατάφεραν να περιορίσουν τον κατάλογο με τα πιθανά αίτια: τα περισσότερα θύματα είχαν πιεί όμβρια ύδατα, είχαν στρες και είχαν φάει μανιτάρια.

Οι υποψίες των ερευνητών στράφηκαν κυρίως γύρω από τα μανιτάρια, καθώς τα περιστατικά είχαν σημειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είναι και η περίοδος συγκομιδής των μανιταριών. Τα χωριά της νοτιοδυτικής Κίνας είναι γνωστά για την ποικιλία τους σε μανιτάρια, τα οποία και πωλούνται σε υψηλές τιμές. Ολόκληρες οικογένειες τα μαζεύουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο το 2008, οι ερευνητές εντόπισαν ένα σχετικά άγνωστο μανιτάρι στα σπίτια όλων των θανόντων. Το μανιτάρι αυτό συνήθως δεν πωλείται, λόγω του μικρού μεγέθους του.

Πλέον μια ενημερωτική καμπάνια έχει ξεκινήσει στα χωριά της Κίνας, με αποτέλεσμα οι θάνατοι να έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά, ενώ φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα περιστατικό.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι το μυστήριο έχει λυθεί, μιας και οι τοξίνες που βρέθηκαν στο μανιτάρι δεν θεωρούνται αρκετές για να προκαλέσουν θάνατο. Μία υπόθεση είναι ότι υπάρχει και ένας δεύτερος παράγοντας. Σε πολλά από τα θύματα εντοπίστηκε βάριο, ένα βαρύ μέταλλο που πιθανώς να πέρασε από το χώμα στο μανιτάρι.
Πηγή: nafteboriki.gr