Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «εξετάζει όλες τις απαραίτητες δράσεις» απέναντι στα συμβάντα στη Λιβύη, τόνισε σήμερα στέλεχος της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, καλώντας συνάμα το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι να μην προσφύγει στη βία ενάντια στους διαδηλωτές.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της αποτίμησης των δηλώσεων του (γιου του Καντάφι) Σάιφ αλ Ισλάμ, προκειμένου να δούμε ποιες πιθανότητες για σοβαρές μεταρρυθμίσεις εμπεριέχουν αυτές», τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην ανακοίνωση του επίδοξου διαδόχου του λίβυου ηγέτη για περισσότερες ελευθερίες στη λειτουργία του Τύπου και στην κοινωνική ζωή.

«Θα προσπαθήσουμε να μας δοθούν διασαφηνίσεις από υψηλά ιστάμενους Λίβυους και θα συνεχίσουμε με επιμονή να τους πιέζουμε να αποφύγουν τη χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και να γίνονται σεβαστά τα οικουμενικά δικαιώματα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως ο Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση χθες βράδυ από τον σύμβουλό του της Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον και «εξακολουθεί να ενημερώνεται και σήμερα». «Εξετάζουμε όλες τις απαραίτητες δράσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε όλες τις πλευρές στη Λιβύη να εξεύρουν μία ειρηνική λύση και θα θέσουν τέλος στη βία που καθαιμάσσει τη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

«Καλούμε όλες τις πλευρές στη Λιβύη να εξεύρουν μία ειρηνική λύση στα υπάρχοντα προβλήματα μέσα από την οδό του εθνικού διαλόγου και να θέσουν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται», τονίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού υπουργείου.

Την ίδια στιγμή και το βρετανικό Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε πως κάλεσε τον λίβυο πρέσβη προκειμένου να τον ενημερώσει ότι καταδικάζει τη φονική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

Ο ΥΠΕΞ Γουΐλιαμ Χέιγκ τόνισε πως η Βρετανία ζήτησε μία άμεση κατάπαυση της βίας και της δολοφονίας διαδηλωτών και την πλήρη διερεύνηση των γεγονότων στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Λιβύη.

Η Βρετανία αξιώνει επίσης δεσμεύσεις για έναν ειλικρινή διάλογο και πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πρόσβαση στους παρατηρητές της διεθνούς κοινότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την άρση όλων των περιορισμών στο ιντερνέτ και τα μέσα ενημέρωσης, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Χέιγκ.

Επίσης, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την «ζωηρή ανησυχία του» αναφορικά με τις πληροφορίες, που κάνουν λόγο για «κλιμάκωση της βίας και αιματοχυσίες» στις πολιτικές κινητοποιήσεις στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Ο ΓΓ επαναλαμβάνει επίσης τη θέση του «για τη χρήση της βίας» και καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να «σεβασθούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες», τόνισε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρσκι.

Ο Μπαν έχει «την πρόθεση θα θίξει τις πολύ ανησυχητικές πληροφορίες που προέρχονται από τη Λιβύη με την ηγεσία της χώρας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι κατήγγειλε σήμερα από την Πράγα την «έλλειψη διορατικότητας» από πλευράς ΕΕ όσον αφορά την κατάσταση στις χώρες της Βορείου Αφρικής, ιδιαίτερα δε στη Λιβύη, όπου οι νεκροί έχουν φθάσει τους 233, σύμφωνα με την ΜΚΟ Human Rights Watch.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε πως κατά κάποιον τρόπο η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις ελπίδες που συνδέονται με τις διαδικασίες που σήμερα επισυμβαίνουν στην περιοχή αυτή», τόνισε ο ίδιος.