Είναι «αναγκαία» η διασφάλιση συνεχούς ροής ιατρικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους είπε ότι δέκα φορτηγά με ιατρική βοήθεια που έστειλε ο ΠΟΥ είχαν φθάσει στο ισραηλινό σημείο διέλευσης Κέρεμ Σαλόμ, περιμένοντας να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Άλλα δύο φορτηγά με ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα παλετών με προϊόντα αίματος, αναμένονται να φθάσουν αύριο Πέμπτη. «Εν συνεχεία, όλες οι προμήθειες του ΠΟΥ θα σταλούν στη Γάζα, μαζί με τρία φορτηγά τα οποία μεταφέρουν ιατρική βοήθεια που έστειλαν εταίροι μας», ανέφερε ο Τέντρος.
«Οι υγειονομικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας είναι τεράστιες. Η συνεχής ροή ιατρικής βοήθειας είναι αναγκαία», υπογράμμισε και επανέλαβε πως «εξακολουθούμε να ζητάμε διαρκή, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για την ιατρική βοήθεια στη Γάζα, καθώς και κατάπαυση του πυρός». «Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Το Ισραήλ απέκλεισε πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας στις 2 Μαρτίου μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για παύση των εχθροπραξιών. Στα τέλη Μαΐου άρχισε να επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας – σε περιορισμένες ποσότητες – εν μέσω προειδοποιήσεων για τον κίνδυνο λιμού. Αυτήν την εβδομάδα, καθιέρωσε σε ημερήσια βάση παύσεις των στρατιωτικών του επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ανοίγοντας ασφαλείς διαδρόμους προκειμένου να επιτρέψει σε υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανείμουν τρόφιμα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καταρρέει στη Λωρίδα της Γάζας λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, και των ελλείψεων σε καύσιμα, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες. Πολλά νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ ορισμένα παρέχουν μόνο στοιχειώδεις υπηρεσίες.
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι εννέα φορτηγά του ΠΟΥ είχαν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας στις 25 Ιουνίου, τέσσερα στις 28 Ιουνίου, ένδεκα στις 8 Ιουλίου και άλλα έξι στις 20 Ιουλίου. «Κανένα φορτηγό δεν έχει λεηλατηθεί από τότε που αρχίσαμε ξανά την αποστολή ιατρικής βοήθειας», σημείωσε.
Πηγή: ΑΠΕ