Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να προσκληθεί στο Πεκίνο στις αρχές Σεπτεμβρίου για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Όπως αναφέρεται, μια σειρά εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας ώθησε τον Τραμπ να επανεξετάσει τη μέχρι πρότινος εχθρική στάση του απέναντι στο Πεκίνο, γεγονός που πυροδότησε εικασίες για ενδεχόμενη πρόσκληση του αμερικανού ηγέτη στην κινεζική πρωτεύουσα, για να παραστεί σε στρατιωτική παρέλαση για τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου πολέμου στην Ασία το 1945.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε ότι και ο Πούτιν θα επισκεφθεί την Κίνα την ίδια περίοδο (τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου) για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις – κάτι που σημαίνει ότι οι ηγέτες των τριών υπερδυνάνεων θα βρεθούν στο ίδιο σημείο την ίδια στιγμή.

Το δημοσίευμα φανερώνει πιθανή αλλαγή στάσης του Τραμπ απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά τις προϋποθέσεις τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς χθες υπήρξαν και δημοσιεύματα που μιλούν για ειλημμένη απόφαση των ΗΠΑ, να δρομολογήσουν την αποχώρηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την ηγεσία του Κίεβου.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι την ίδια περίοδο θα λήγει και «διορία των 50 ημερών» που είχε δώσει ο Τραμπ στη Ρωσία για ειρήνευση στην Ουκρανία.

Σε αντίστοιχο κλίμα μάλιστα κινείται και το Spiegel, που απεικονίζει τον Τραμπ απέναντι στον Πούτιν με τίτλο: «Ο καλύτερος εχθρός του – Η νέα άποψη του Τραμπ για τον Πούτιν».

Η Μόσχα έσπευσε χτες μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο Tass, να δηλώσει ότι «δεν έχει ιδέα για τέτοια συνάντηση», κάτι που πάντως δεν απορρίπτει ούτε διαψεύδει το ενδεχόμενο συνάντησης.

Η στρατιωτική παρέλαση για την 80ή επέτειο της νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Πόλεμο Αντίστασης του κινεζικού λαού κατά των Ιαπώνων εισβολέων θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο στις 3 Σεπτεμβρίου. Στην παρέλαση, η Κίνα θα παρουσιάσει οπλικά συστήματα εγχώριας κατασκευής με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο στρατός της.

Το Πεκίνο, για την ώρα, προτιμά τη σιωπή επί του θέματος αλλά φρόντισε επίσημα να τονίσει, με αφορμή τη συνάντηση Σι-Λαβρόφ και τη Σύνοδο του Οργανισμού της Σαγκάης, ότι «η διμερής στρατηγική συνεργασία Λ. Δ. Κίνας και Ρωσίας θα βαθαίνει τόσο πολιτικά, οικονομικά αλλά και με προετοιμαζόμενο Στρατιωτικό Σύμφωνο» και ότι «το Πεκίνο εργάζεται και προτείνει τη συγκρότηση “τρόικας” Ρωσίας – Ινδίας – Κίνας (RIC) που θα συντονίζονται και θα παρεμβαίνουν από κοινού στις διεθνείς διεργασίες για μια δικαιότερη πολυπολική νέα παγκόσμια τάξη».

Τραμπ για BRICS: «Διαλύονται σύντομα»

Την ίδια ώρα ο Τραμπ, θέλησε να αποδομήσει τους BRICS λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι ένα μικρό γκρουπ, BRICS τους λένε, από 6 χώρες που θέλησαν να τα βάλουν με την κυριαρχία του δολαρίου μας.
Τους χτύπησα πολύ-πολύ άσχημα και φαίνεται ότι διαλύονται σύντομα. Μόλις έβαλα 10% δασμούς σε όποιον συμμετέχει στους BRICS, είχαν μια συνάντηση και κανείς δεν εμφανίστηκε γιατί τρόμαξαν».

Oι BRICS αυτή τη στιγμή αριθμούν 21 μέλη και εταίρους ενώ άλλες 18 χώρες έχει υποβάλλει αίτηση εισδοχής. Έχουν ξεπεράσει σε μερίδιο της Παγκόσμιας Οικονομίας, τους G7 των επτά πλουσιότερων χωρών της Δύσης, ενώ αντιπροσωπεύουν το 61% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 56% της εδαφικής επιφάνειας του πλανήτη.

Το γκρουπ έχει ξεπεράσει επίσης το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4,3%, συγκεντρώνοντας πάνω από τα 2/3 των παγκόσμιων ενεργειακών και φυσικών πόρων ενώ οι μεταξύ τους συναλλαγές αλλά και με τρίτες χώρες (Τουρκία, Μεξικό, Αφρική) διενεργούνται κατά 80% με άλλα νομίσματα εκτός δολαρίου και έχει συγκροτήσει εναλλακτικό σύστημα Διατραπεζικών Συναλλαγών αντί του SWIFT.