Η Ουκρανία βυθίζεται σε μία πολυεπίπεδη κρίση με γενεσιουργό αιτία τον ίδιο τον πρόεδρό της, διαπιστώνει ο Όουεν Μάθιους στο σημερινό, κύριο άρθρο του βρετανικού περιοδικού «Spectator».
Σύμφωνα με άρθρο του Βρετανού συγγραφέα, ιστορικού μελετητή και δημοσιογράφου, «η Ουκρανία καταρρέει εκ των έσω, έχοντας χάσει την πίστη της στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι».
Όπως αναφέρει ο Μάθιους, «η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη στρατιωτική, πολιτική και κοινωνική κρίση που απειλεί να καταστρέψει τη χώρα εκ των έσω. Παρά την πρόσφατη υποστήριξη από τον Ντόναλντι Τραμπ, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι ουκρανικές δυνάμεις είναι εξαντλημένες, τα όπλα και πυρομαχικά εξαντλούνται και η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη περιορίζεται ολοένα και περισσότερο, με επίκεντρο την αεράμυνα».
Βασικά ζητήματα -λέει το άρθρο- είναι:
-
Η μείωση της εμπιστοσύνης στην ηγεσία: Το 70% των Ουκρανών πιστεύει ότι οι ηγέτες τους χρησιμοποιούν τον πόλεμο για προσωπικό πλουτισμό. Η διαφθορά υπονομεύει το ηθικό.
-
Ο αυταρχισμός: Η κυβέρνηση κλονίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς και εκκαθαρίσεις (Σαμπούνιν, Κουμπράκοφ). Ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί στρατιωτικό νόμο για να καταστείλει τους επικριτές του και να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης.
-
Η καταστροφή του στρατιωτικού προσωπικού: Η επιθετική στρατολόγηση οδηγεί σε μαζικές λιποταξίες (πάνω από 230.000 περιπτώσεις μέχρι τώρα). Οι στρατιώτες υπηρετούν 3,5 χρόνια χωρίς εναλλαγές. Ο νόμος για τις απολύσεις απορρίφθηκε. Το 40% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο οι επιθέσεις εναντίον στελεχών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούν να στρατολογήσουν με τη βία, ουκρανούς πολίτες, όπως και η ανάρτηση βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνουν βίαιες στρατολογήσεις.
Μάλιστα σε μία από αυτές, η σύζυγος ενός από τους άνδρες προς στρατολόγηση, επιτέθηκε με καραμπίνα στους αξιωματικούς των AFU.
- Η οικονομική κατάρρευση: Ανεξέλεγκτος πληθωρισμός – 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια ώρα, το ταμείο ανασυγκρότησης της BlackRock, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έκλεισε «λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος» ενώ η ΕΕ κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι των αναγκαίων προϋπολογισμένων 524 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ζελένσκι, συνεχίζει ο Μάθιους, δηλώνουν ανοιχτά ότι ο πρώην προϊστάμενός τους «παρατείνει τον πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία». Πολλοί από τους συνεργάτες του Ζελένσκι αντιμετωπίζουν εξορία ή φυλάκιση, προοπτική που τους ωθεί μονάχα στην προσπάθεια «να γεμίσουν τις τσέπες τους».
Την ίδια στιγμή, «οι εξωτερικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν μπορούν να λύσουν τη χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού, την επιδεινούμενη κρίση νομιμότητας του καθεστώτος Ζελένσκι, ούτε να σταματήσουν τις εσωτερικές καταστολές που υπονομεύουν την πίστη στην ηγεσία της χώρας», επισημαίνει ο Μάθιους στο άρθρο του.
Σέιμουρ Χερς: «Η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει»
Το δημοσίευμα του Μάθιους, έρχεται μόλις λίγες ώρες, μετά την ανάρτηση του βραβευμένου αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς -ο οποίος θεωρείται για τον Λευκό Οίκο και την αμερικανική ηγεσία «κανάλι δημοσιοποίησης» εξελίξεων που ετοιμάζονται στα παρασκήνια- σύμφωνα με την οποία, ο Ζελένσκι βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από την ηγεσία της Ουκρανίας. Όπως αναφέρει ο Χερς, ο ουκρανός πρόεδρος είναι, όχι μόνο στο δρόμο της εξόδου από την ηγεσία του Κιέβου, αλλά έχει δρομολογηθεί απ’ την Ουάσινγκτον και η εξορία του απ’ την Ουκρανία.
Γράφει χαρακτηριστικά ο αμερικανός δημοσιογράφος:
«Ο Ζελένσκι βρίσκεται στη λίστα με υποψήφιους για εξορία, εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να ενεργοποιήσει την απόφαση. Εάν ο Ζελένσκι αρνηθεί να εγκαταλείψει το γραφείο του, όπως πιθανότατα συμβαίνει, ένας αρμόδιος αμερικανός αξιωματούχος μου είπε: “Θα φύγει με τη βία. Η μπάλα είναι στο γήπεδό του”. Ο Ζαλούζνι (πρώην αρχιστράτηγος και τώρα πρέσβης στο Λονδίνο), θεωρείται πλέον ο πιο αξιόπιστος διάδοχος του Ζελένσκι. Έμπειροι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον μού είπαν ότι η θέση θα μπορούσε να είναι δική του μέσα σε λίγους μήνες».