Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε την Τρίτη ένα εκτενές σχέδιο περικοπών και μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη μείωση του ελλείμματος. Το πακέτο μέτρων ύψους 43,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στοχεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 5,8% του ΑΕΠ το 2024 στο 3% έως το 2029.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά δημοσιονομική κρίση, αποτέλεσμα πολιτικών αναταράξεων, της πτώσης των φορολογικών εσόδων και της αυξημένης κρατικής δαπάνης τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο Μπαϊρού χαρακτήρισε τη χώρα «εθισμένη στο δημόσιο χρήμα» και προειδοποίησε για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, αν δεν ληφθούν άμεσα διορθωτικά μέτρα σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Σκληρές περικοπές στο Δημόσιο

Βασικό σκέλος του σχεδίου είναι το πάγωμα όλων των κρατικών και τοπικών δαπανών, με μοναδική εξαίρεση την άμυνα. Προβλέπεται η κατάργηση 3.000 θέσεων στο Δημόσιο μέσω της μη αντικατάστασης ενός στους τρεις υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνται από το 2027. Επιπλέον, αναμένονται συγχωνεύσεις ή λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας στην απώλεια έως και 1.500 ακόμη θέσεων εργασίας.

Περιορισμός στις δαπάνες υγείας

Η κυβέρνηση θέτει ανώτατο όριο 5 δισ. ευρώ στην ετήσια αύξηση των δαπανών για την υγεία. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της συμμετοχής των πολιτών, περιορισμών στη δωρεάν παροχή φαρμάκων, μεταρρυθμίσεων στις άδειες ασθενείας και βελτιστοποίησης της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας.

Πάγωμα μισθών και κοινωνικών παροχών

Στο πλαίσιο της λιτότητας, θα παγώσουν τόσο οι κοινωνικές παροχές όσο και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή στις φορολογικές κλίμακες το 2025. Η εξοικονόμηση από αυτά τα μέτρα εκτιμάται σε 7,1 δισ. ευρώ.

Φορολογικά μέτρα και έκτακτες εισφορές

Η κυβέρνηση στοχεύει να συγκεντρώσει επιπλέον 9,9 δισ. ευρώ μέσω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, περιορισμού φοροαπαλλαγών και αλλαγών σε προνομιακές φορολογικές ρυθμίσεις για συνταξιούχους. Θα εισαχθεί επίσης μια νέα εισφορά αλληλεγγύης για τα υψηλά εισοδήματα, ενώ σχεδιάζεται και νέος φόρος στα εμπορικά δέματα.

Κατάργηση δύο αργιών για αύξηση παραγωγικότητας

Σε μια από τις πιο συζητημένες προτάσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση δύο εθνικών αργιών — πιθανόν της Δευτέρας του Πάσχα και της 8ης Μαΐου — προκειμένου να αυξηθούν οι εργάσιμες ημέρες και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα.

Μεταρρυθμίσεις στην εργασία και το κράτος πρόνοιας

Η απασχόληση και η κοινωνική πολιτική μπαίνουν στο μικροσκόπιο. Προβλέπεται δημιουργία ενιαίας κοινωνικής παροχής για την ενθάρρυνση της εργασίας, μεταρρύθμιση του συστήματος ανεργίας και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, με ειδική πρόνοια για τις εργαζόμενες μητέρες και όσους εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Απλοποίηση ρυθμίσεων και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων

Ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί αργότερα φέτος, θα προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση βιομηχανικών επενδύσεων. Παράλληλα, προωθείται μείωση της γραφειοκρατίας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να λειτουργούν υπό πιο απλό ρυθμιστικό καθεστώς με αντάλλαγμα λιγότερες κρατικές επιδοτήσεις.

Επενδύσεις σε ενέργεια και τεχνολογίες αιχμής

Το σχέδιο προβλέπει παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων στα 50–60 χρόνια, καθώς και επανεκκίνηση επενδύσεων στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των χαμηλής απόδοσης κλάδων της οικονομίας ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, ενώ θα υπάρξει στρατηγική στήριξη σε δυναμικούς τομείς μέσω δημόσιας και ιδιωτικής συνεργασίας. Στρατηγικές επενδύσεις προγραμματίζονται σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια.

Πολιτικές αντιδράσεις και αβεβαιότητα για την υλοποίηση

Παρά τον φιλόδοξο χαρακτήρα του σχεδίου, η εφαρμογή του δεν είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ήδη αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επιτυχία των μέτρων εξαρτάται από τη δυνατότητα του Μπαϊρού να επιτύχει συναίνεση σε ένα διχασμένο πολιτικό σκηνικό. Ο ίδιος πάντως δηλώνει αποφασισμένος: «Είναι ώρα ευθύνης. Ή τώρα ή ποτέ».