Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα σε όσα λέει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και σε όσα πράττει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν; Σε αυτό το ερώτημα απαντά ανάλυση του CNN, που καταγράφει τις πρόσφατες επικριτικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Ρώσου ομολόγου του και τις επιθέσεις που ακολούθησαν από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας.
«Σίγουρα, τα σκληρά λόγια και η φονική βία των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία υποδεικνύουν ότι η απάντηση μπορεί να είναι… ίσως», αναφέρει το δημοσίευμα του CNN.
Αρχικά, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία σοβαρής δέσμευσης του Ρώσου ομολόγου του σε μια ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία.
«Μας λέει πολλές βλακείες ο Πούτιν, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια», είπε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. «Είναι πάντα πολύ ευγενικός, αλλά τελικά αυτό δεν σημαίνει τίποτα», παραπονέθηκε.
Την επόμενη κιόλας μέρα, λες και εξοργίστηκε από τα σχόλια, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση με drones στην Ουκρανία, στέλνοντας 728 drones και 13 πυραύλους σε κύματα για να πλήξουν πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα και σε πολλαπλά κύματα.
Ήταν μια «σημαδιακή επίθεση», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας πως τα πλήγματα ήταν συγχρονισμένα για να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που φαίνεται να υπάρχει ένα τέτοιο μοτίβο, σύμφωνα με το CNN.
Την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Τραμπ δήλωσε δημοσίως ότι δεν είχε σημειωθεί «καμία πρόοδος» προς μια εκεχειρία, παρότι είχε πραγματοποιήσει μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, η Ρωσία εξαπέλυσε νέα, σφοδρή επίθεση. Έριξε 539 drones και 11 πυραύλους, σε ένα από τα χειρότερα χτυπήματα του πολέμου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος Τραμπ εκφράζει θυμό, απογοήτευση ή έστω αρνητισμό για τον Ρώσο ομόλογό του, η Ρωσία απαντά με άμεση και αμείλικτη βία εναντίον της Ουκρανίας.
Αλλά δεν είναι τόσο απλό, γράφει το δημοσίευμα.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία εξαπολύει καταστροφικά πλήγματα και σε περιόδους που ο Τραμπ δεν λέει τίποτα σχετικό.
Στις 29 Ιουνίου, για παράδειγμα, η Μόσχα εκτόξευσε 477 drones και 60 πυραύλους στην Ουκρανία – την μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση του πολέμου ως τότε. Κι όμως, τις προηγούμενες μέρες, ο Τραμπ είχε κάνει ελάχιστες δημόσιες αναφορές στη Ρωσία.
Επιπλέον, όταν ο Τραμπ είπε στους υπόλοιπους ηγέτες της G7 πως ουσιαστικά μετάνιωσε που δεν συμμετείχε ο Πούτιν στη σύνοδο του Ιουνίου -και άσκησε κριτική στους προηγούμενους ηγέτες που έδιωξαν τη Ρωσία από την τότε G8- η Μόσχα απάντησε αυξάνοντας τις επιθέσεις στο Κίεβο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 ανθρώπους σε μια νύχτα με επιθέσεις drones και πυραύλων στην ουκρανική πρωτεύουσα, λίγες μέρες αργότερα.
Ακόμη και τα θετικά σχόλια του Τραμπ, τα οποία εύλογα θα περίμενε κανείς να κατευνάσουν την ενόχληση της Μόσχας για τον τρόπο που μιλούν για εκείνη στον Λευκό Οίκο, δεν φαίνεται να λειτουργούν ως φρένο για τις υπερβολές του Κρεμλίνου.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο υποβάθμισε τη σημασία της πρόσφατης επικριτικής έκρηξης του Τραμπ.
«Το αντιμετωπίζουμε αρκετά ψύχραιμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τακτική ενημέρωση. Πρόσθεσε ότι «ο Τραμπ γενικά έχει την τάση να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και εκφράσεις».
Στην πραγματικότητα, η ρωσική στρατηγική καθοδηγείται πολύ περισσότερο από τον σταθερό στρατιωτικό της στόχο να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη πριν τελειώσει αυτός ο εξουθενωτικός πόλεμος, που διανύει πλέον το τέταρτο έτος του.
Ομοίως, η τρομακτική αύξηση της χρήσης drones από τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες πιθανότατα οφείλεται περισσότερο σε ελλείψεις πυραύλων και αυξημένη παραγωγή drones στο εσωτερικό, παρά σε οργισμένες αντιδράσεις του Πούτιν σε κάποια δήλωση του Τραμπ, καταλήγει το δημοσίευμα.