Χιλιάδες αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση αντιμετώπισης ταραχών λάμβαναν θέσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αλγερίας για να μην επιτρέψουν στους συμμετέχοντες σε μια προγραμματισμένη διαδήλωση να μιμηθούν την εξέγερση που ώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την διαδήλωση της αντιπολίτευσης, γεγονός που πιθανότατα σημαίνει ότι θα σημειωθούν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και όσους λάβουν μέρος στην κινητοποίηση με αιτήματα την παραχώρηση ευρύτερων δημοκρατικών ελευθεριών, την αλλαγή κυβέρνησης και την δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η παραίτηση του Μουμπάρακ χθες Παρασκευή και η φυγή από τη χώρα του ηγέτη της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι τον περασμένο μήνα έχουν εξάψει τον Αραβικό κόσμο και ωθούν πολλούς να διερωτώνται ποια χώρα έπεται–σε μια περιφέρεια όπου ο εύφλεκτος συνδυασμός αυταρχικών καθεστώτων και λαϊκής οργής αποτελεί τη νόρμα.

Το ενδεχόμενο ξέσπασμα εκτεταμένων ταραχών στην Αλγερία θα είχε σημαντικές επιπλοκές για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η χώρα είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και αερίου. Αναλυτές ωστόσο θεωρούν λίγες τις πιθανότητες για εξέγερση τύπου Αιγύπτου, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδά της από τον τομέα της ενέργειας για να προσπαθήσει να κατευνάσει την οργή των πολιτών και να ικανοποιήσει ορισμένα από τα οικονομικά αιτήματά τους.

“Είμαστε έτοιμοι για την διαδήλωση”, δήλωσε ο Μοσέν Μπελαμπές, εκπρόσωπος του μικρού κόμματος RCD της αντιπολίτευσης, το οποίο είναι από τους συνδιοργανωτές της κινητοποίησης. “Θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την δημοκρατία στην Αλγερία”, πρόσθεσε.

Η έντονη παρουσία της αστυνομίας είναι συνηθισμένη στην Αλγερία καθώς η κυβέρνηση επικαλείται την απειλή της δράσης εξτρεμιστών που θεωρεί “προσκείμενους στην αλ Κάιντα”. Ωστόσο πολλαπλάσιοι από το συνηθισμένο αριθμό αστυνομικοί λάμβαναν ήδη θέσεις πολλές ώρες πριν την έναρξη της κινητοποίησης, στις 23:00 τοπική ώρα [00:00 ώρα Ελλάδας· 22:00 GMT].

Στην Πλατεία της 1ης Μαΐου, σημείο προσυγκέντρωσης για την πορεία, όχι μακριά από το λιμάνι της πόλης της Μεσογείου, είχαν παραταχθεί πριν λίγο τουλάχιστον 15 βαν, τζιπ και λεωφορεία της αστυνομίας. Περίπου παρόμοιος αριθμός βρισκόταν σε δρόμο έξω από το νοσοκομείο Μουστάφα. Σε πολλές διασταυρώσεις η αστυνομία έχει τοποθετήσει μικρά οχήματα με θωράκιση στρατιωτικού τύπου που σπάνια αναπτύσσονται στην πόλη. Αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από πρατήριο βενζίνης περίπου 2 χλμ. από την πλατεία φορώντας εξάρτυση, κρατώντας ρόπαλα αλλά και ασπίδες.

Οι διοργανωτές φοβούνται ότι η αστυνομία μπορεί να εμποδίσει τους πολίτες να φθάσουν στην πλατεία και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που έχουν καλέσει στο Αλγέρι και άλλες πόλεις.

Η κυβέρνηση του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα απαγόρευσε την διαδήλωση για λόγους ασφαλείας και όχι, όπως υποστήριξε, για να καταστείλει την ελεύθερη έκφραση πολιτικής διαφωνίας. Σε μια προσπάθεια να προλάβουν πιθανές ταραχές οι αρχές ανακοίνωσαν την μείωση της τιμής της ζάχαρης και του λαδιού για μαγείρεμα, παρήγγειλαν μεγάλες ποσότητες σιτηρών για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή τροφίμων και υποσχέθηκαν να άρουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα πριν από 19 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την άποψη ότι “στους Αλγερινούς πρέπει να επιτραπεί να εκφραστούν ελεύθερα και να διοργανώσουν ειρηνικές διαδηλώσεις στο Αλγέρι και αλλού”, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση “να μην αντιδράσει με τη χρήση δυσανάλογης βίας”.

Η σημερινή κινητοποίηση πάντως δεν εξασφάλισε τη στήριξη των μεγάλων συνδικάτων, των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και των Ισλαμιστών–που διαθέτουν ακόμα επιρροή, παρότι η πολιτική τους δράση είχε απαγορευθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.