Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι «δεν βλέπει πια λογική» στις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ. Για «βήματα» που θα αποφασίσει το Βερολίνο έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.

«Οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις από τους Ισραηλινούς στη Γάζα δεν έχουν πλέον λογική για μένα. Πώς εξυπηρετούν δηλαδή τον στόχο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της απελευθέρωσης των ομήρων… Και υπό αυτό το πρίσμα, τις βλέπω πάρα πολύ κριτικά», δήλωσε ο κ. Μερτς από τη Φινλανδία, όπου συναντάται με τους ηγέτες των σκανδιναβικών χωρών. Οι ενέργειες του Ισραήλ «δεν μου φαίνονται πλέον ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ» πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος δεν ανήκει σε εκείνους που επέκριναν από την αρχή τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, «αλλά φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή που πρέπει δημοσίως να πω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι πλέον κατανοητό».

Ταυτόχρονα, ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στο δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και καταδίκασε «χωρίς ναι μεν, αλλά» την «τρομοκρατία της Χαμάς», ενώ ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση όπλων στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Όταν ο Φρίντριχ Μερτς επικρίνει το Ισραήλ, ακούμε πολύ προσεκτικά, διότι είναι φίλος», σχολίασε ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ, μιλώντας στο ZDF.

Ως «απολύτως απαράδεκτες» περιέγραψε τις ισραηλινές ενέργειες και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο και ζήτησε να φθάσει άμεσα στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ του WDR, ότι εντός της ημέρας θα μιλήσει με τον ισραηλινό ομόλογό του Γκίντεον Σάαρ, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι στη Γάζα να μην έχουν φαγητό ή φάρμακα». Η αφοσίωσή μας στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και η πλήρης στήριξή μας στο δικαίωμα ύπαρξης και στην ασφάλεια του Ισραήλ «δεν θα πρέπει να εργαλειοποιούνται στη διαμάχη και στην πολεμική αντιπαράθεση» που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο κ. Βάντεφουλ και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την αφόρητη κατάσταση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ακόμη περισσότερο επικριτική εμφανίστηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε σήμερα «ειδεχθή» τον ισραηλινό βομβαρδισμό ενός σχολείου στη Γάζα και εγκαταστάσεων που στεγάζουν αμάχους, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας.

«Η εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, που θέτουν στο στόχαστρο πολιτικές υποδομές -μεταξύ των οποίων ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως καταφύγιο εκτοπισμένων παλαιστινιακών οικογενειών- και προκαλούν τον θάνατο αμάχων, περιλαμβανομένων παιδιών, είναι ειδεχθής» ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Αυτή η κλιμάκωση και η δυσανάλογη καταφυγή στη βία εναντίον αμάχων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το ανθρωπιστικό και διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποστήριζε πάντοτε, και θα συνεχίσει να υποστηρίζει, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Το Ισραήλ πρέπει «αμέσως» να αποκαταστήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, είπε ακόμη η φον ντερ Λάιεν, καλώντας επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να θέσει «άμεσο τέλος στην κλιμάκωση που είναι σε εξέλιξη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στη Γάζα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στόχο νέων ισραηλινών βομβαρδισμών, 33 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο σχολείο Φαχμί Αλ Τζαρτζάουι της Πόλης της Γάζας, και 19 σε ένα πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε από την πλευρά του ότι έθεσε στο στόχαστρο στην περιοχή του σχολείου «τρομοκράτες».

Πηγή: ΑΠΕ