Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε για μια ακόμα χρονιά η συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision. Η ισπανική δημόσια τηλεόραση μάλιστα ξεκίνησε τη μετάδοση του τελικού προβάλλοντας μήνυμα για τη Γάζα, παρά τις απειλές της EBU. Ενώ από τη μεριά της η Γερμανική εφημερίδα tageszeitung πρότεινε τον αποκλεισμό της χώρας από τέτοιου τύπου διοργανώσεις.

«Από τις αρχές Μαρτίου το Ισραήλ εμποδίζει τις ανθρωπιστικές προμήθειες προς τη Λωρίδα της Γάζας. Τα τρόφιμα και τα φάρμακα τελειώνουν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για ακραίο λιμό στην περιοχή. Ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, καταδίκασε τον αποκλεισμό την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ […] τη στιγμή που ο Νετανιάχου ανακοινώνει νέα προέλαση του ισραηλινού στρατού», αναφέρει η εφημερίδα.

«Ακόμη και η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μέχρι στιγμής τηρούσε σιγή ιχθύος για τις επιχειρήσεις του συμμάχου της του Ισραήλ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κατάσταση στη Γάζα «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο»», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η taz επισημαίνει πως ήρθε η ώρα να αποκλειστεί το Ισραήλ από διεθνείς διαγωνισμούς, όπως ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision. Η εφημερίδα τονίζει πως αυτό ισχύει και για τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς διαγωνισμούς, όπως έγινε με τις ρωσικές ομάδες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

«Αυτός ο εξευμενισμός αντιστοιχεί στη γερμανική τάση για άρνηση της πραγματικότητας, η οποία είναι επίσης διαδεδομένη στον χώρο των ΜΜΕ και του πολιτισμού», γράφει η γερμανική εφημερίδα που στη συνέχεια αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αστέρες όπως ο Χαβιέ Μπαρδέμ, η Τζούλι Ντελπί και άλλοι κινηματογραφιστές υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καταδικάζοντας τη «γενοκτονία» στη Γάζα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τη σειρά της γράφει πως η υπομονή του Τραμπ απέναντι στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου, έχει αρχίσει να τελειώνει.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φημιζόταν ποτέ για την υπομονή του και ο Νετανιάχου την έχει ήδη εξαντλήσει – κάτι που φάνηκε και από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον με τη Χαμάς για την απελευθέρωση του τελευταίου Αμερικανού ομήρου. Επομένως, το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει τώρα η περιοχή είναι και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αντιδράσει και να δώσει μία ευκαιρία στην επίτευξη μίας πολιτικής λύσης με τη διαμεσολάβηση των Αμερικανών», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.