Μετά το ιστορικό «φιάσκο» της πρώτης προσπάθειας εκλογής καγκελαρίου στη γερμανική βουλή, μια δεύτερη ψηφοφορία ξεκίνησε το απόγευμα ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ομάδα του CDU/CSU, το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων του γερμανικού κοινοβουλίου έχουν συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της εκλογής καγκελαρίου πριν από την Παρασκευή.
Οι τοποθετήσεις πριν την ψηφοφορία
Ο Στέφεν Μπίλγκερ άνοιξε τη συζήτηση πριν τη δεύτερη ψηφοφορία τονίζοντας πως αυτή έχει να κάνει με «την ικανότητα του κράτους να ενεργήσει και τη λειτουργία της δημοκρατίας», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία χρειάζεται κυβέρνηση. Σημείωσε ακόμα πως οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη.
Εκ μέρους του SPD, η Κάτια Μαστ τόνισε πως είναι ευθύνη των βουλευτών να αποφασίσουν για τον νέο καγκελάριο και την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, μιλώντας σε εντελώς διαφορετικό τόνο σημείωσε πως η σημερινή ήττα της κυβέρνησης είναι δίχως προηγούμενο. Εκτίμησε πως ακόμα και ο Μερτς λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η πρωινή εξέλιξη δείχνει πόσο ασταθής είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός και πως πρόκειται «για το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η Γερμανία».
Το χρονικό της πρώτης – άκαρπης – ψηφοφορίας
Η αίθουσα ολομέλειας της Μπούντεσταγκ γέμισε ξανά, καθώς και οι βουλευτές των οποίων το επώνυμο βρίσκεται στα τελευταία γράμματα του αλφαβήτου επέστρεψαν από τα εκλογικά παραβάν, όπου μόλις είχαν ψηφίσει, με κρυφές κάρτες, για το αν ο επόμενος Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς.
Η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Γιούλια Κλέκνερ, έχει επιστρέψει στη θέση της στο προεδρείο, ελαφρώς υπερυψωμένη, στο κέντρο της αίθουσας. Απέναντί της, ο Φρίντριχ Μερτς περιμένει τη στιγμή του. Τεχνικά, περιμένει εδώ και δύο δεκαετίες, από τότε που μια ορισμένη Άνγκελα Μέρκελ τον απομάκρυνε από την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης και εκείνος αποχώρησε από την πολιτική. Από μια άποψη, ο κύκλος μοιάζει να κλείνει αυτό το ψυχρό, ηλιόλουστο πρωινό Τρίτης στο κτίριο του Ράιχσταγκ. Ο Μερτς κάθεται χαμηλά, με το βλέμμα καρφωμένο στα κυβερνητικά έδρανα, ενώ ψηλά, στην τιμητική εξέδρα, η διαχρονική του αντίπαλος παρακολουθεί το θέαμα από ψηλά – αν και όχι το θέαμα που όλοι ανέμεναν.
Στις 10:05 π.μ., η Γιούλια Κλέκνερ ανακοινώνει: «Ανακοινώνω τώρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αριθμός μελών: 630, κατατεθειμένες ψήφοι: 621, άκυρα ψηφοδέλτια: ένα». Και προχωρά στο ουσιώδες: «Υπέρ ψήφισαν», λέει με μια ανεπαίσθητη παύση, «310 βουλευτές. Κατά: 307. Αποχές: τρεις».
Ο Μερτς αποσύρεται στο γραφείο του με παγωμένο βλέμμα
Όλοι στην αίθουσα της ολομέλειας και στις εξέδρες επισκεπτών γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει αυτό το αποτέλεσμα. Όμως, η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ πρέπει να τηρήσει το τυπικό. «Ο βουλευτής Φρίντριχ Μερτς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των τουλάχιστον 316 ψήφων. Δεν εκλέγεται, σύμφωνα με το άρθρο 63, παράγραφος 2 του Θεμελιώδους Νόμου, Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».
Η Ένωση και το SPD διαθέτουν πλειοψηφία δώδεκα εδρών στη νέα Μπούντεσταγκ. Δεν είναι μεγάλο προβάδισμα, αλλά ούτε και οριακό. Ωστόσο, αυτή την ημέρα δεν είναι αρκετό για να μετατραπεί ο υποψήφιος καγκελάριος Μερτς σε εκλεγμένο καγκελάριο. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.
Τρία λεπτά μετά το αδιέξοδο, ο Φρίντριχ Μερτς εμφανίζεται στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας, δύο ορόφους πάνω από την ολομέλεια. Με παγωμένο βλέμμα και συνοδευόμενος από μικρή ομάδα της Ένωσης, μπαίνει στο γραφείο του. Κρίσιμη σύσκεψη. Πέντε λεπτά αργότερα, ο επικεφαλής του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ανεβαίνει επίσης στον ίδιο όροφο. Παραμένει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD και φέρει ουσιαστικά την ευθύνη να διασφαλίσει την πλειοψηφία της παράταξής του.
Ο Κλίνγκμπαϊλ παρακάμπτει την αίθουσα Ότο Βελς, όπου εκείνη τη στιγμή συγκεντρώνεται η δική του κοινοβουλευτική ομάδα, και κατευθύνεται προς τον Μερτς. Εκεί καταφθάνει και η σύζυγος του Μερτς, Σαρλότ. Λίγο αργότερα, εισέρχεται στο γραφείο και η Γιούλια Κλέκνερ. Γνωστή για τη διαρκώς καλή της διάθεση, προσπαθεί να χαμογελάσει, αλλά ακόμη και σε αυτή φαίνεται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
Σβέζιγκ: «Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ανεύθυνο»
Η συζήτηση δεν διαρκεί πολύ· λιγότερο από δέκα λεπτά αργότερα, η μικρή ομάδα αποχωρεί χωρίς λέξη. Μόνο ο Μερτς μιλά: «Λοιπόν, πάμε στην κοινοβουλευτική ομάδα». Σαν να προχωρούσαν όλα κανονικά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές προσπαθούν να εμψυχώσουν τον Μερτς. Λέγεται ότι του επιφύλαξαν όρθιο και θερμό χειροκρότημα. Εκείνη τη στιγμή είναι ήδη σαφές ότι ο Μερτς, τουλάχιστον την Τρίτη, δεν θα γίνει Καγκελάριος. Την Τετάρτη θα μπορούσε να υπάρξει δεύτερος γύρος ψηφοφορίας, αλλά μόνο αν τα δύο τρίτα των βουλευτών συμφωνήσουν σε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας. Οι κυβερνητικές παρατάξεις θα χρειαστούν δηλαδή τη στήριξη των Πρασίνων και της Αριστεράς. Εναλλακτική: αναβολή του δεύτερου γύρου για την Παρασκευή.
Η Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, Μανουέλα Σβέζιγκ, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD: «Είμαι πολύ απογοητευμένη από αυτό που συνέβη. Θεωρώ όσα συνέβησαν σήμερα ανεύθυνα». Ως Πρωθυπουργός ενός ανατολικογερμανικού κρατιδίου, γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να κρατηθούν τα πράγματα ενωμένα. Τόνισε ότι οι πολίτες χρειάζονται τώρα άμεσες απαντήσεις και η χώρα δεν αντέχει παρατεταμένη αβεβαιότητα. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό ισχύει και για βουλευτές του δικού της κόμματος, απάντησε: «Δεν θέλω να συμμετάσχω σε εικασίες».
Η απερχόμενη Υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, συμφώνησε μαζί της. «Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες», δήλωσε.
Οι εσωκομματικές εντάσεις κάνουν ήδη την εμφάνισή τους
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, οι ευθύνες ήδη αποδίδονται. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του SPD αναγνωρίζεται ανεπίσημα ότι μπορεί να υπήρξαν ένας, δύο ή τρεις διαφωνούντες. Όχι όμως περισσότεροι. Στην ομάδα της Ένωσης, από την άλλη, αδυνατούν να φανταστούν ότι τόσοι πολλοί δικοί τους βουλευτές εμπόδισαν την εκλογή του υποψηφίου τους ή του έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα. Το πρωί, λέγεται, όχι μόνο ήταν όλοι παρόντες, αλλά και υποστηρικτικοί προς τον Μερτς.
Ωστόσο, το μεσημέρι τα γεγονότα μιλούν διαφορετικά. Οι δυσαρεστημένοι, σε όποια παράταξη κι αν ανήκουν, μπορεί να μουρμούριζαν χαμηλόφωνα. Αλλά ήταν εκεί.