Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς αναμένεται στο Κάιρο το σαββατοκύριακο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον αιγύπτιο και τον ισραηλινό ομόλογό του, νέα προσπάθεια για να καρποφορήσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ/Χαμάς για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων, ανέφερε μέσω X ο ρεπόρτερ του ιστότοπου Axios Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος δυο πηγές του.

Μετά την επιστροφή του έπειτα από αποστολή του στη Λωρίδα της Γάζας ο Ντόμινικ Άλεν, αξιωματούχος του ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), τόνισε πως η κατάσταση είναι «χειρότερη κι από καταστροφική» στον θύλακο όπου η ανθρωπιστική βοήθεια, που υποβάλλεται σε αυστηρούς ελέγχους από το Ισραήλ, δεν εισέρχεται παρά με το σταγονόμετρο.

«Οι παραδόσεις αλευριού καθυστερούν και υπάρχει έλλειψη (…) Υπάρχει επίσης έλλειψη λαχανικών, κρέατος και άλλων βασικών προϊόντων», τόνιζε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της πόλης της Γάζας που είχε πάει να βρει τρόφιμα.

«Κοιμόμαστε στον δρόμο, στο κρύο, στην άμμο, δεινοπαθούμε για να εξασφαλίσουμε τρόφιμα για τις οικογένειές μας, ειδικά για τα μικρά παιδιά μας», είπε άλλος.

Μετά τον φονικό βομβαρδισμό της Δευτέρας, η World Central Kitchen, η οποία διένειμε καθημερινά γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε πως αναστέλλει με άμεση ισχύ τη δραστηριότητά της, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.