Από τον Ιούλιο η Κινεζική αστυνομία συνέλαβε 96 ανθρώπους επειδή ανέμειξαν γάλα σε μορφή σκόνης με την τοξική ουσία μελαμίνη, την ίδια χημική ουσία η οποία το 2008 στοίχισε τη ζωή δεκάδων βρεφών.

Τον περασμένο Ιούλιο δείγματα του γάλακτος σε μορφή σκόνης που εντοπίστηκαν στις βορειοδυτικές επαρχίες της Κίνας, Γκανσού και Κινγκάι, περιείχαν επίπεδα μελαμίνης έως και 500 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο, υπογραμμίζοντας έτσι τις πλημμελείς συνθήκες ασφάλειας των τροφίμων που ισχύουν στη χώρα.

Από τους συλληφθέντες, οι 17 καταδικάστηκαν, μεταξύ τους και δύο σε ισόβια κάθειρξη, ενώ 38 αναμένεται να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Από τον περασμένο Ιούλιο, οι κινεζικές αρχές κατέσχεσαν 2.132 τόνους γάλακτος σε μορφή σκόνης μολυσμένου με μελαμίνη.

Το 2008 τουλάχιστον έξι παιδιά πέθαναν και σχεδόν 300.000 αρρώστησαν από την κατανάλωση γάλακτος σε σκόνη μολυσμένου με μελαμίνη, μίας βιομηχανικής χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών και προστίθεται στο γάλα για να παραπλανήσει τους επιθεωρητές δίνοντας διαφορετικά αποτελέσματα στους ελέγχους για την ποσότητα πρωτεΐνης.

Τον Νοέμβριο του 2009 η Κίνα εκτέλεσε δύο ανθρώπους που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο, αλλά ταυτόχρονα τηρεί επικριτική στάση απέναντι σε όσους διαμαρτυρήθηκαν για το σκάνδαλο.

Ενας άνθρωπος, ο οποίος οργάνωσε ιστοσελίδα για την ενημέρωση των οικογενειών των θυμάτων της μελαμίνης, φυλακίστηκε από τις κινεζικές αρχές.