Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα μια μοναδική δορυφορική φωτογραφία, που αποτυπώνει τη νέα έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, που έθεσε σε συναγερμό τη χώρα.

Συγκεκριμένα, αυτή είναι η τρίτη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή, η οποία βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, από τον Δεκέμβριο.

Μια στήλη καπνού υψώθηκε σε ύψος 3 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Met Office. Εντούτοις, το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη ρωγμή, λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Isavia.

Η προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε στις 14 Ιανουαρίου και διήρκεσε περίπου δύο μέρες, με ποτάμια λάβας να φτάνουν στα περίχωρα της πόλης Γκρίνταβικ, της οποίας οι σχεδόν 4.000 κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, τυλίγοντας στις φλόγες ορισμένα σπίτια.

Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, μουσεία κι άλλοι δημόσιοι φορείς στην περιοχή δεν λειτούργησαν, ενώ η λάβα προκάλεσε ζημιές στους αγωγούς ζεστού νερού που χρησιμοποιούνται για την παροχή γεωθερμικά θερμαινόμενου ύδατος.

Η δορυφορική φωτογραφία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

«Είναι πολύ άσχημη κατάσταση να έχουμε αυτήν την περιοχή χωρίς ζεστό νερό, αλλά υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει πόσιμο νερό και ελπίζουμε να έχουμε και ζεστό νερό ως το μεσημέρι», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ στο δημόσιο δίκτυο RUV.

Σημειώνεται, ότι οι επιστήμονες φοβούνται πως θα συνεχιστούν για χρόνια και οι αρχές της Ισλανδίας άρχισαν να υψώνουν αναχώματα για να εκτρέψουν τα ποτάμια λάβας μακριά από τις κατοικίες και τις κρίσιμες υποδομές.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία: