Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «τερατώδη πράξη» του Κιέβου την κατάρριψη από την Ουκρανία, όπως υποστηρίζει, μεταγωγικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας που μετέφερε ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν.

«Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί σκότωσαν τους δικούς τους αιχμαλώτους, τους δικούς τους πολίτες που θα επέστρεφαν στο σπίτι τους πρακτικά σε 24 ώρες, είναι βεβαίως μια απολύτως τερατώδης πράξη», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγές αιχμαλώτων θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, μεταγωγικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίφθηκε χθες, Τετάρτη, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, στην ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, ενώ μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν.

Και οι 74 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν κατά την συντριβή του, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

«Κανένας δεν μπορεί να πει ποιον αντίκτυπο θα έχει αυτό στις προοπτικές παράτασης της διαδικασίας» ανταλλαγής αιχμαλώτων, σημείωσε επίσης ο Πεσκόφ.

Το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως υποστηρίζει η Μόσχα. Επίσης δεν έχει επιβεβαιώσει ότι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέβαιναν σε αυτό.

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το συμβάν. “Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές των ουκρανών αιχμαλώτων, τα συναισθήματα των δικών τους και της κοινωνίας μας”, υποστήριξε, χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει πως στο μεταγωγικό επέβαιναν Ουκρανοί στρατιωτικοί.