Σε έξι μήνες φυλακή καταδικάστηκε ένας Youtuber αφότου συνέτριψε σκόπιμα το μονοκινητήριο αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ώστε να αποκτήσει περισσότερους subscribers και προβολές.

Ο 30χρονος Τρέβορ Τζέικομπ δημοσίευσε βίντεο από την αεροπορική συντριβή τον Δεκέμβριο του 2021, στο οποίο εμφανιζόταν ο ίδιος να πηδάει από το αεροπλάνο με ένα αλεξίπτωτο και ένα κοντάρι selfie στο χέρι.

Το βίντεο προβλήθηκε εκατομμύρια φορές πριν τελικά αφαιρεθεί. Ο πρώην ολυμπιονίκης του σνόουμπορντ ομολόγησε τελικά την ενοχή του πριν από μερικούς μήνες και σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη τόσο για το ίδιο το γεγονός, όσο και για την απόκρυψη στοιχείων με σκοπό να παρεμποδίσει την ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση.

Αργότερα ο Τρέβορ Τζέικομπ ισχυρίστηκε πως γύρισε το βίντεο ως μιας συμφωνίας χορηγίας προϊόντος. «Πιθανότατα διέπραξε αυτό το αδίκημα για την προβολή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ειδήσεις και να αποκτήσει οικονομικό όφελος», ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην Καλιφόρνια. «Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», πρόσθεσαν.

Από την πλευρά του ο Τζέικομπ έκανε λόγο για προσωπική ταπείνωση και χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για την καταδίκη του.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021. Ο Τζέικομπ απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια με το μονοκινητήριο αεροπλάνο, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί κάμερες, στο εσωτερικό και το εξωτερικό του. Επίσης είχε μαζί του ένα αλεξίπτωτο και ένα selfie stick.

Όλα ήταν έτοιμα για το τελικό γύρισμα. «Ποτέ δεν σκόπευε να φτάσει στον προορισμό του. Είχε σχεδιάσει την πτώση του αεροσκάφους και τη βιντεοσκόπηση του ίδιου να πηδάει από αυτό κατά τη διάρκεια της πτήσης και την προσγείωσή του με αλεξίπτωτο στο έδαφος», ανέφερε η Εισαγγελία της Καλιφόρνια.

Το αεροπλάνο έπεσε στον Εθνικό Δρυμό Los Padres 35 λεπτά μετά την απογείωση. Ακολούθως, στις 23 Δεκεμβρίου, ο Τζέικομπ έχοντας συγκεντρώσει όλο το υλικό της δράσης, ανέβασε το βίντεο με τίτλο «Συνέτριψα το αεροσκάφος μου». Το βίντεο περιείχε και μια διαφήμιση εταιρείας wallet.

Ορισμένοι χρήστες ήταν εξαρχής δύσπιστοι για το γεγονός καταλαβαίνοντας την απάτη. Όπως σημείωναν, ο Τζέικομπ φορούσε ήδη το αλεξίπτωτό του και δεν έκανε καμία προσπάθεια να προσγειώσει το αεροπλάνο με ασφάλεια.

Όταν το περιστατικό έφτασε στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, ο Τζέικομπ ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε την τοποθεσία της συντριβής. Ωστόσο ο ίδιος επέστρεψε κρυφά με ελικόπτερο και απομάκρυνε τα συντρίμμια, τα  οποία αργότερα κατέστρεψε.