Αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία για την κατάσταση που έχει περιέλθει η Αγία Σοφία από τη στιγμή που μετατράπηκε σε τζαμί, καθώς νέο βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα δείχνει κομμάτια από τον τρούλο να πέφτουν.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και, σύμφωνα με το Live News, το επίμαχο βίντεο κάνει τώρα το γύρο του διαδικτύου.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο ντοκουμέντο, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, δήλωσε πως «αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό».

«Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι “η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων”. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος», είπε χαρακτηριστικά.