Μεγάλες μαύρες μάσκες και μαντήλια κρύβουν τα πρόσωπά τους. Δεν θέλουν να φαίνονται αλλά θέλουν να ακουστούν. Ο λόγος για δύο Ινδές γυναίκες, την Γκλόρι και τη Μέρσι (δεν είναι τα πραγματικά τους ονόματα αλλά τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση του BBC) από την κοινότητα Kuki που πριν έξι μήνες έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού. Όχλος στη βορειοανατολική Ινδία, τις έγδυσε, τις βίασε και τις περιέφερε γυμνές στους δρόμους. Όλα καταγράφηκαν σε βίντεο, το οποίο από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε έγινε viral.

Οι δύο σπάνε τη σιωπή τους και μιλούν για πρώτη φορά στο βρετανικό BBC για το κρυφτό, τον αγώνα τους για δικαιοσύνη και την έκκλησή τους για ξεχωριστή διοίκηση στην κοινότητά τους. Το περιστατικό καταγράφηκε και κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο. Είναι ένα πολύ σκληρό βίντεο που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Δείχνει έναν όχλο αντρών, στην πλειονότητά τους μέλη της κοινότητας Meitei στην πολιτεία Μανιπούρ να έχει περικυκλώσει δύο γυμνές γυναίκες, να τις σπρώχνει, να τις χαϊδεύει και στη συνέχεια να τις σέρνει σε ένα χωράφι όπου λένε ότι βιάστηκαν ομαδικά.

«Μου φέρθηκαν σαν ζώο», λέει η Γκλόρι, καταρρέοντας. «Ήταν δύσκολο να ζήσω με αυτό το τραύμα. Ειδικά δύο μήνες αργότερα, όταν το βίντεο της επίθεσης έγινε viral, σχεδόν έχασα κάθε ελπίδα να συνεχίσω να ζω», προσθέτει. «Ξέρετε πώς είναι η ινδική κοινωνία, πώς βλέπουν τις γυναίκες μετά από ένα τέτοιο περιστατικό», λέει η Μέρσι. «Δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω άλλους ανθρώπους, ακόμα και στην ίδια την κοινότητά μου. Έχω χάσει την περηφάνεια μου. Δεν θα είμαι ποτέ ξανά η ίδια».

Μετά την επίθεση αναγκάστηκαν να αλλάξουν πόλη και τώρα μένουν κρυμμένες, φοβισμένες. «Δεν νομίζω ότι θα μπορέσω ποτέ να ζήσω όπως ζούσα πριν», λέει η Μέρσι. «Δυσκολεύομαι να βγω από το σπίτι, νιώθω φόβο και ντροπή όταν συναντώ ανθρώπους». Η Γκλόρι αισθάνεται το ίδιο και λέει ότι έχει ακόμα «πολλά τραύματα», ότι φοβάται να συναντήσει κόσμο και τα πλήθη. Η συμβουλευτική τους έχει βοηθήσει αρκετά, αλλά ο θυμός και το μίσος έχουν εισχωρήσει βαθιά στην ψυχή τους.

Βίαιες συγκρούσεις

Η Μέρσι, μητέρα δύο παιδιών, φρόντιζε τα μικρά της, τα πήγαινε σχολείο, τα βοηθούσε με τα μαθήματα καιήταν ενεργό μέλος της τοπικής εκκλησίας της. Η Γκλόρι σπούδαζε σε μια μικτή τάξη φοιτητών τόσο από την κοινότητα Meitei όσο και την κοινότητα Kuki στο κολέγιο όπου είχε πολλούς φίλους, αλλά τώρα λέει ότι δεν θέλει να ξαναδεί άλλο άτομο Meitei. «Δεν θα επιστρέψω ποτέ στο χωριό μου. Εκεί μεγάλωσα. Ήταν το σπίτι μου, αλλά το να ζήσω εκεί θα σήμαινε την αλληλεπίδραση με τους γειτονικούς Meitei και δεν θα ήθελα ποτέ να τους συναντήσω ξανά», λέει.

Όταν το χωριό τους δέχτηκε επίθεση, όλοι έτρεξαν να σωθούν. Ο πατέρας και ο μικρότερος αδερφός της Γκλόρι σκοτώθηκαν από τον όχλο. «Τους είδα να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου», λέει και περιγράφει πώς έπρεπε να αφήσει τα σώματά τους στο χωράφι καθώς προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Λέει ότι δεν μπορεί να πάει να τα ψάξει ούτε τώρα. Από τότε που ξέσπασε η βία, δεν υπάρχει διάδραση μεταξύ των κοινοτήτων Meitei και Kuki στη Μανιπούρ. Οι άνθρωποι χωρίζονται από ένα ντε φάκτο σύνορο, με σημεία ελέγχου που επανδρώνονται από αστυνομία, στρατό και εθελοντές από τις δύο κοινότητες. «Δεν ξέρω καν σε ποιο νεκροτομείο έχουν φυλαχθεί οι σοροί τους και δεν μπορώ να πάω να ελέγξω», λέει. «Η κυβέρνηση πρέπει να μας τα παραδώσει».

Ο σύζυγος της Μέρσι περιγράφει πώς πυρπολήθηκαν σπίτια και η εκκλησία του χωριού στην επίθεση των Meitei. «Κάλεσα την τοπική αστυνομία, αλλά μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να βοηθήσουν καθώς και το αστυνομικό τμήμα είχε δεχθεί επίθεση», λέει και προσθέτει: «Νιώθω λυπημένος και θυμωμένος για την αδυναμία μου να κάνω οτιδήποτε. Δεν μπορούσα να σώσω τη γυναίκα μου ούτε τους χωρικούς. Αυτό μου ραγίζει την καρδιά. Μερικές φορές στεναχωριέμαι πολύ όταν σκέφτομαι όλα όσα έχουν συμβεί, κατακλύζομαι από θλίψη και θυμό, νιώθω ότι θέλω να σκοτώσω κάποιον».

Δύο εβδομάδες μετά την επίθεση του Μαΐου, έκανε καταγγελία στην Αστυνομία, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα μέχρι που εμφανίστηκε το βίντεο, το οποίο αποτελεί και απόδειξη των εθνοτικών συγκρούσεων μεταξύ των κοινοτήτων Meitei και Kuki που ξέσπασαν στη Μανιπούρ τον περασμένο Μάιο. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός και τέσσερις ακόμη αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εν αναμονή της έρευνας.

Ξεχωριστή διοίκηση

Η οργή που ακολούθησε τη δημοσίευση του βίντεο ανάγκασε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να προχωρήσει σε δήλωση. Ακολούθησε η σύλληψη επτά ανδρών που κατηγορούνται για ομαδικό βιασμό και φόνο. Η Γκλόρι, η Μέρσι και ο σύζυγός της λένε ότι αντλούν δύναμη από τα μηνύματα συμπαράστασης από τότε που το βίντεο της επίθεσης άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. «Χωρίς το βίντεο, κανείς δεν θα πίστευε την αλήθεια, δεν θα είχε καταλάβει τον πόνο μας», λέει ο σύζυγος της Μέρσι, η οποία εξακολουθεί να βλέπει εφιάλτες και φοβάται να σκεφτεί το μέλλον, ειδικά για τα παιδιά της. «Με βαραίνει τόσο πολύ η σκέψη ότι δεν έχουμε τίποτα να τους δώσω. Έχω αδειάσει», λέει.

Αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους προκειμένου καμία άλλη γυναίκα να μην ζήσει αυτό που έζησαν εκείνες. Η Γκλόρι τονίζει ότι οι Kuki επιθυμούν μία ξεχωριστή διοίκηση για την κοινότητά τους λέγοντας ότι «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ζεις με ασφάλεια και ειρήνη». Η φυλή των Kuki έχει απευθύνει πολλές φορές αυτό το άιτημα αλλά η κοινότητα Meitei αντιτίθεται σθεναρά. Ο επικεφαλής της πολιτείας ζητάει επισταμένως μία ενοποιημένη Μανιπούρ. Οι δύο γυναίκες έχουν ελάχιστη πίστη στην πολιτειακή κυβέρνηση και την εγκαλούν για προκατάληψη σε βάρος της κοινότητας Kuki. Ο υπουργός επικρατείας N. Biren Singh δεν απάντησε σε ερώτημα του BBC, αλλά σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Indian Express δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία προκατάληψη στην καρδιά μου ή στη δουλειά μου».

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Γκλόρι ελπίζει να συνεχίσει τις σπουδές της σε διαφορετικό κολέγιο, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει το όνειρό της να γίνει αξιωματικός του στρατού ή της αστυνομίας. «Η αποφασιστικότητά μου έχει ενισχυθεί να δουλέψω για όλους με αμερόληπτο τρόπο. Θέλω δικαιοσύνη, πάση θυσία… Αυτός είναι επίσης ο λόγος που μιλώ ανοιχτά. Ωστε καμία γυναίκα να μην τραυματιστεί όπως εγώ» με τη Μέρσι να προσθέτει: «Ως γυναίκες Kuki είμαστε δυνατές, δεν τα παρατάμε. Θέλω να πω σε όλες τις μητέρες, όλων των κοινοτήτων, να διδάξουν στα παιδιά τους, πως ό,τι κι αν συμβεί θα πρέπει να σέβονται τις γυναίκες».

Τι συνέβη στη Μανιπούρ

  • Πάνω από τους μισούς κατοίκους των συνολικά 3 εκ. της Μανιπούρ ανήκουν στη φυλή Meitei, ενώ το 43% είναι Kuki και Naga.
  • Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν τον Μάιο όταν οι Kuki διαμαρτυρήθηκαν για τις απαιτήσεις των Meitei για φυλετικό καθεστώς φοβούμενοι ότι αυτί θα ενίσχυε την επιρροή των Meitei και θα τους επέτρεπε να αποκτήσουν γη ή να ζήσουν στις περιοχές των Kuki.
  • Η πολιτειακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον N Biren Singh, έναν Meitei, έχει κατηγορήσει αντάρτικες ομάδες Kuki ότι υποκινούν την κοινότητα.
  • Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, κυρίως από την κοινότητα Kuki, και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί και από τις δύο πλευρές.
  • Γυναίκες Meitei λένε επίσης ότι δέχθηκαν επίθεση και τουλάχιστον μία καταγγελία έχει γίνει στην αστυνομία, αλλά, όπως οι περισσότερες γυναίκες σε όλη την Ινδία, ντρέπονται να συζητούν τη σεξουαλική βία λόγω του στίγματος που φέρει.